Novinárka z R. Soboty napísala knihu o reprezentačnom trénerovi brankárov

Titanilla Bőd a Ján Novota

Novinárka z Rimavskej Soboty Titanilla Bőd je autorkou knihy Novota – Život v rukaviciach. Jej krst sa uskutočnil niekoľko dní pred Vianocami v Bratislave. „Veľmi ma teší, že príbeh futbalového brankára Jána Novotu vyšiel aj v slovenskom preklade. Kniha pôvodne vznikla v maďarčine. Bola to prvá kniha, ktorej som autorkou. Keďže obaja sme maďarskej národnosti, bolo pre nás prirodzené rozprávať sa po maďarsky a Jano zažil jednu z najpamätnejších období kariéry práve v Dunajskej Strede, kde väčšina fanúšikov tiež má materinský jazyk maďarčinu,“ uviedla pre vobraze.sk Titanilla Bőd. „Ale už pri vzniku knihy sme uvažovali nad tým, že by bolo dobré, ak by neskôr vyšla aj v slovenčine, prípadne tiež v nemčine, keďže ďalšiu dôležitú kapitolu Janovej kariéry tvorí obdobie pôsobenia v Rapide Viedeň,“ pokračovala.

Titanilla priblížila, že v porovnaní s maďarskou verziou doplnila do tej slovenskej jednu kapitolu. „Za uplynulé dva roky sa toho udialo v jeho živote dosť veľa,“ podotkla. Ján Novota sa medzičasom napríklad stal trénerom brankárov v reprezentačnom tíme seniorov, ktorý postúpil na európsky šampionát. Ten sa uskutoční v Nemecku v roku 2024. „Možno to v očiach čitateľov zvýši váhu tejto knihy, vďaka tomu možno je meno Novota viac v povedomí aj v tomto období a môže to vzbudiť záujem čitateľov o jeho príbeh,“ hovorí Titanilla Bőd (40). Novota je zároveň trénerom gólmanov v druholigovom KFC Komárno. Bol aj trénerom brankárok v ženskej reprezentácii.

„Slovenský preklad je dielom Lenky Nagyovej, inak ona je tiež Soboťanka, ktorá teraz žije v Budapešti. Veľká vďaka patrí aj Petrovi Šurinovi zo Slovenského futbalového zväzu, bez neho by slovenská verzia nevznikla. Bol aj jej editorom. Obidvaja nechýbali na krste. Krstným otcom knihy bol tréner brankárov Miroslav Hýll,“ ozrejmila reportérka Sportnetu.

Rovesníci
„S Janom sme obaja ročník narodenia 1983, a keď sa začala rozbiehať jeho brankárska kariéra, ja som začínala s tou novinárskou. Prvý rozhovor som s ním robila ako redaktorka denníka Új Szó pri príležitosti spanilej jazdy Senca do finále Slovenského pohára v sezóne 2006/2007. Prvý rozsiahlejší rozhovor sme potom robili po jesennej časti sezóny 2008/2009, keď bol Jano Novota najlepším brankárom ligy. Stretli sme sa v Bratislave. Rozhovor trval asi 40 minút a po ňom nasledovala zhruba dvojhodinová voľná debata. Bol to veľmi podnetný rozhovor a zaujala ma Janova úprimnosť, inteligencia a schopnosť živo opísať veci. Vtedy som si pomyslela, že raz o ňom napíšem knihu.“

Vďačná za dôveru
Podľa jej slov mala túto myšlienku stále v hlave a kariéru Jána Novotu vnímala ako jednotlivé kapitoly v knihe. „Keď v roku 2018 prišiel nečakaný koniec jeho kariéry, vedela som, že je ten správny čas osloviť ho. Som veľmi vďačná, že mi dôveroval a zveril sa mi aj s takými vecami, o ktorých sa bežne nehovorí. Práve preto si myslím, že kniha nie je len rekapituláciou jeho kariéry, ale úprimným pohľadom do brankárskej duše, ktorá môže byť oveľa zraniteľnejšia, než si to fanúšikovia myslia,“ priblížila Titanilla Bőd.

Poukázala na to, že sa pridržiavala okrídlenej frázy: „Píš knihu, ktorú by si chcel sám čítať“. „Ja ako tínedžerka a trochu nemotorná, ale o to húževnatejšia hádzanárska brankárka, by som si veľmi chcela prečítať takýto brankársky príbeh,“ skonštatovala. Dodala, že v maďarskom jazyku vyšla kniha o Novotovi v roku 2021.

Plánuje dve knihy
Neláka ju napísať knihu o niektorom športovcovi z jej regiónu? „Samozrejme, aj táto možnosť je lákavá a možno niekedy v budúcnosti vznikne aj taká kniha. Aj v našom regióne sú osobnosti, ktorých príbeh by stál za to,“ odvetila.

Naznačila, že v roku 2024 by jej mohli vyjsť dve knihy. „Rukopis jednej je už prakticky hotový. Má vyjsť v novom roku v maďarskom jazyku. Prvý raz v živote som napísala fikciu, je to rozprávkový román o dvoch istanbulských kocúroch. Mnohých mojich známych to prekvapilo. Druhá kniha bude športová a v slovenčine, ale v jej prípade ešte len zbieram materiály, takže by som nechcela nič zakríknuť, preto radšej neprezradím detaily,“ uviedla Titanilla Bőd. Ako novinárka pokrývala dianie na štyroch olympijských hrách.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Bőd