Dom kultúry v R. Sobote zateplia a opravia strechu. Pribudne nové osvetlenie i klimatizácia

Rekonštrukcia Domu kultúry v Rimavskej Sobote v hodnote viac ako 3,770 mil. eur čaká na realizátora. V súčasnosti ešte prebieha verejná súťaž na celkovú rekonštrukciu spomínanej budovy. Pre samosprávu ho robí externá firma. Do súťaže sa prihlásilo niekoľko záujemcov, ktorí budú mať na zníženie energetickej náročnosti multifunkčnej budovy 16 mesiacov, najneskôr do konca roku 2025. 

Podľa slov poverenej riaditeľky MsKS Angely Záhorskej pre návštevníkov priestorov, ako aj pracovníkov MsKs sa zlepší tepelný komfort počas práce v kancelárskych priestoroch i na samotných predstaveniach. V zime by nemala byť taká zima a v lete zas veľmi horúco. Postarať by sa o to mala rekuperácia priestorov i klimatizácia. Budova má byť odvetraná na desiatich miestach, ako napríklad hľadisko, javisko, vstupná hala, konferenčná hala či priestory detského divadla. Klimatizované majú byť priestory foyer divadla, kancelárií či klubových miestností. Vnútorné priestory majú byť osvetlené LED svietidlami, stropnými, závesnými alebo bodovými. Rekonštrukcia sa podľa poverenej riaditeľky netýka napríkald sedačiek v divadelnej sále.  

„Zlepší sa vykurovanie priestorov novým systémom, ktorý zavedú. Okná už roky prepúšťajú veľmi veľa tepla a v zime je chladno v kanceláriách. Ušetrí sa na energiách. Aj vizuálne bude budova vyzerať lepšie,“ povedala pre vobraze.sk Záhorská. Spomenula, že podľa jej informácií projekt vypracovala externá firma. Počíta však aj so zlepšením bezbariérového prístupu v budove. Nainštalované majú byť štyri šikmé schodiskové plošiny. Dve budú osadené v exteriéri na vstupoch „vchod E“ – od trhoviska a vchod od hotela „Zlatý Býk“ a dve v interiéri v objektoch „A“ a „E“.

Dom kultúry má byť k dispozícii ešte počas Dní mesta, ktoré budú začiatkom mája. Ako a či budú môcť byť využívané priestory počas investičných prác, zatiaľ poverená riaditeľka uviesť nevedela. Podotkla, že to bude záležať na dohode s dodávateľom. „Kým nevieme, kto je konečný dodávateľ a ako bude pri prácach postupovať, tak zatiaľ nevieme povedať, ako bude MsKs fungovať,“ hovorí a dodáva, že sa pripravujú na viaceré alternatívy. Závisieť bude od toho, či bude budova úplne uzavretá, alebo to firma bude robiť na etapy a do niektorých častí sa bude dať chodiť. Ako alternatívu majú priestory v amfiteátri či kine Orbis. 

Rekonštrukčné práce majú byť financované z prostriedkov v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Projekt bol podporený z ministerstva dopravy. Zahŕňa zateplenie opláštenia budovy, obvodových stien i strechy. Ako sa uvádza v zmluve o poskytnutí prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, pre zateplenie obvodového plášťa je navrhnutý kontaktný zatepľovací systém s izolantom z minerálnej vlny. Pôvodné veľké sklenené tabule hliníkových okien majú byť vymenené  za okná s izolačným trojsklom. Plochá strecha bude kompletne zaizolovaná tepelnou izoláciou z minerálnej vlny vo vrstvách. Rekonštrukciou sa má docieliť úspora minimálne 30 percent, podľa projektu by hodnota mala predstavovať aj viac ako 60 percent. 

Zdroj: vobraze.sk