Festival Koliesko si pripomenie umeleckého vedúceho FS Kokavan Jaroslava Piliarika. V Kokave privítajú folkloristov z Moravy, Očovej i Popradu

Medzi hlavné lákadlá Festivalu mladých folkloristov Koliesko má patriť tento rok FS Očovan z Očovej či FS Vagonár z Popradu. Festival s pestrým programom účinkujúcich sa uskutoční 1. až 4. augusta v Kokave nad Rimavicou. Vobraze.sk o tom informovala vedúca MKS v Kokave nad Rimavicou Blanka Harasimová. V rámci Kolieska sa domáci účinkujúci predstavia v programe Kokavské podoby s tanečno – hudobným pásmom. To bude venované spomienke na kokavského rodáka, folkloristu, choreografa, umeleckého vedúceho FS Kokavan, Jaroslava Piliarika, ktorý zomrel vlani.

Na 33. ročníku festivalu tradičnej ľudovej kultúry vystúpi množstvo účinkujúcich z rôznych regiónov Slovenska. „Otvoria sa dvory, ktoré budú lákať svojou jedinečnosťou ako hudobným programom či tradičnou gastronómiou. Domáci FS Kokavan sa predstaví nielen v programe Kokavské podoby, ale aj v Koliesku pri fontáne či v Bútorovom dvore, ktorý tento rok oslavuje 10. výročie otvorenia,“ spomenula Harasimová. Návštevníci sa budú môcť tešiť na obľúbenú remeselnú uličku i výstavy. „Čakajú nás aj detské divadelné predstavenia podľa povestí Štefana Repčoka, workshopy pre deti vo Dvore u Ďurka a Jurka, prezentácia výrobcov a remeselníkov pod názvom Novohrad pod šiatrom,“ dodala. 

FS Očovan z obce Očová patrí medzi najstaršie súbory na Slovensku. Prvé vystúpenie folklórnej skupiny sa datuje do roku 1936. K jej členom patrili zakladajúci členovia SĽUKu, ktorí sa neskôr stali legendami a inšpiráciou pre súčasných folkloristov. V amfiteátri v regionálnom programe vystúpi aj FS Vagonár z Popradu s hudobno-tanečným pásmom. Súbor odprezentuje podtatranskú a spišskú oblasť. Na scéne pôsobí už vyše päťdesiat rokov. Okrem folklóru sa usilujú udržiavať ľudové zvyklosti i tradície. Patrí k nim veľkonočná oblievačka v uliciach Popradu či stavanie májov. Podľa Harasimovej sa návštevníci môžu tešiť na veľkú nočnú zábavu pri ľudovej hudbe FS Vagonár.  

V programoch Koliesko pri fontáne sa vystriedajú súbory z Malohontu a Novohradu, ale aj kolektívy z južnej Moravy. Komorný program v synagóge odprezentuje folkloristov z miestnej časti Vyšný koniec. 

Detské folklórne súbory prinesú vystúpenia domácich i začínajúcich folkloristov z Banskej Bystrice, Očovej či Čierneho Balogu. „Pridanou hodnotou festivalu bude aj spolupráca so Starou školou Kokava, ktorá ponúka ďalšiu scénu na zaujímavý folklórny program, workshopy, diskusie či výstavu Príbeh skla IV.,“ avizuje Harasimová. 

V evanjelickom kostole si v nedeľu v Kokave nad Rimavicou pripomenú 25. výročie od smrti prvej evanjelickej farárky Dariny Bancikovej. Bola prvá žena, ktorú na Slovensku ordinovali za farárku evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV). Spomenú si na ňu komornejším programom, ktorý zároveň ukončí festival tradičnej ľudovej kultúry. 

Zdroj: vobraze.sk, foto: Peter Vranský