Návštevníkov múzea upútajú jeho zmodernizované vstupné priestory

Návštevníci Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote majú v týchto dňoch možnosť vidieť zmodernizované vstupné priestory. Revitalizované boli v uplynulých mesiacoch. Vynovený vstup tak mali možnosť vidieť aj ľudia, ktorí dnes prišli na vernisáž výstavy s názvom „Dress kód: Art Nouveau – Dresszkód: Szecesszió“, ktorá vznikla v spolupráci s Umeleckopriemyselným múzeom v Budapešti.

Ako pre vobraze.sk priblížila riaditeľka múzea Éva Kerényi, práce sú už ukončené a kolaudácia vynovených priestorov má byť v decembri. Realizovala ich firma Kubkostav. Práce prebiehali s obmedzeniami, múzeum však v tom období nebolo zatvorené. V rámci nich bola presunutá pokladňa, návštevnícke centrum sa nachádza inde a verejnosť upútajú aj sklenené dvere, vznikol tak jednoliaty a návštevnícky príťažlivý moderný priestor. Podľa riaditeľky bolo zriadené aj plnohodnotné návštevnícke centrum zodpovedajúce súčasným nárokom a očakávaniam návštevníkov a verejnosti. V priestore sú moderné vitríny na propagačné materiály, publikácie a zborníky z produkcie GMM.

Ide o projekt z roku 2021, ktorý bol zrealizovaný v tomto roku. Súčasťou rekonštrukcie boli aj vykurovacie telesá, nová elektroinštalácia či osvetlenie. Na tento účel získalo múzeum z európskych zdrojov dotáciu vo výške viac ako 90 000 eur.

„Mám z toho dobrý pocit. Je to pekné. Cieľom bola obnova priestorov a prispôsobenie sa 21. storočiu. Už si to žiadalo modernizáciu priestorov, vstupného areálu, bolo to zastaralé,“ priblížila Kerényi. Práce podľa nej prebehli podľa plánu, ako to bolo zadelené v lete. Podotkla, že tieto práce boli prvým krokom k zámeru väčšej modernizácie interiéru budovy múzea. V septembri GMM podávalo totiž veľký projekt cez Interreg na obnovu stálej vlastivednej expozície. „Ide o celé prvé poschodie. Malo by ísť o rozšírenie, doplnenie aj novú vizualizáciu, stavebné práce. Je to projekt na 3-4 roky,“ povedala s tým, že čakajú, či bude podporený.

Historická budova Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je pôvodne klasicistický objekt delostreleckých kasární postavený v roku 1850, podľa projektu architekta Ferenca Miksa. Počiatky súčasného vstupu do výstavných a expozičných priestorov možno datovať až do konca 70. rokov 20. storočia, keď bola verejnosti v roku 1979 sprístupnená stála vlastivedná expozícia. Z tohto hľadiska má jeho rekonštrukcia veľký význam. Architektonické riešenie je dielom architektky Martiny Ťažkej.

Otvorená výstava ponúka pohľad do šatníka a životného štýlu ženy na prelome 19. a 20. storočia, a to prostredníctvom predmetov vybraných zo zbierky textilu a odevov Umeleckopriemyselného múzea. Vďaka vystaveným odevom a doplnkom z tohto obdobia výstava predstavuje nový ženský ideál secesného obdobia, ktorý už zahŕňa nielen vonkajší vzhľad, ale aj vzdelanosť ženy.

Zdroj: vobraze.sk