Klenovskú rontouku moderoval Michal Ďuriš. Poznať ho môžete zo známej televíznej šou + foto a video

herec a moderátor Michal Ďuriš – foto : Peter Vranský

Klenovská rontouka tentokrát pripadla na Jána. Tomu bol prispôsobený aj program i jeho choreografia. Potom, ako sa daždivé počasie umúdrilo sa účinkujúci v sobotu večer mohli konečne predviesť na hlavnej scéne na Námestí Karola Salvu. Čarovná „Jánska“ noc sa teda predsa len v Klenovci uskutočnila ako po iné roky, a to pod večernou oblohou.

Pre divákov bola spustená aj veľká obrazovka a tak si program mohli spokojne vychutnať ešte viac. V programoch Jánošík v nás pod taktovkou Romana Malatinca vystúpilo viacero súborov i zoskupení. „Videli ste, počuli ste, ale hlavne cítili ste?“ prihovoril sa divákom profesionálny herec a moderátor Michal Ďuriš, ktorý vyzval ľudí, aby si ctili tradície i srdce a jeho tlkot šírili ďalej. „Niet bohatšieho národa, ako je ten náš. Mnohí závidia dedovizne naše udržiavané v piesni i v tancoch skryté. Vy, čo na toto hľadíte. Vy, čo prišli ste sem, lebo je vo vás láska dedovizni svojej, vy prosím príjmite tieto dary, ktoré sme pre vás a v nás pripravili a predstavili vám,“ povedal Ďuriš, ktorý pôsobí v divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a známy je aj ako otec Fouras v Pevnosti Boyard.

Na rontouke moderoval prvýkrát a do programu ho zaradil autori programu. Účinkujúcich si vyberal režisér Roman Malatinec. „Hlas Michal Ďuriša sa nám chodil do koncepcie programu jeho hlas, jeho umelecký prejav,“ povedala odborná pracovníčka pre folklór GMOS a dramaturgička slávnosti Stanislava Zvarová. Ako spomenula, treba si treba vážiť ľudí, ktorí pracujú v našom kraji a prezentovať ich aj ľuďom, ktorí by si cestu do divadla asi veľmi nenašli.

V programe sa predstavili Podpoľanec z Detvy, Rozsutec zo Žiliny, Hornoliptovskí kurucký regiment z Vavrišova, Trombitáši Štefánikovci z Nimnice, Kýčera z Čierneho Balogu, Vepor z Klenovca.

Podľa Stanislavy Zvarovej spievali v regionálnom programe aj Jánsku pieseň. Ako sa však priznala, mnohým Jánom nezavinšovala, ako po iné roky, lebo na to popri organizačných povinnostiach s komplikovaným počasím zabudla. Chceli robiť aj Jánske ohne, ktoré majú očistný charakter od zlých síl a chorôb, no počasie im to nedovolilo zrealizovať. „Podľa povier tu pod Veprom bola povera, že sa otvára poklad na Jánošíkovej skale s pokladom, že kto tam príde v noci na Jána, tak sa skala otvorí a nájde ten schovaný poklad,“ povedala a dodala, že z pohanských čias sa traduje v spojitosti aj s letným slnovratom, že najliečivejšie rastliny sú práve na Jána. „Košík s bylinkami nechýba preto aj na javisku,“ priblížila.

Počas folklórnych slávností vystúpilo v piatok okolo 390 a v sobotu vyše 680 účinkujúcich. V nedeľu to bolo počas Služieb Božích v programe Modlitby a piesne. V Evanjelickom kostole v Klenovci sa predstavilo komorné zoskupenie AMARE z Rožňavy, ktoré uviedlo básne Alberta Šmihulu. Program bol pútavý a mnohí prítomní ani nedýchali. „Bolo to fantastické, také niečo, čo roky chodím na rontouku, nepamätám,“ povedal fotograf Ján Čajko.

Rontouka o ovčiarskych tradíciách i Jánošíkovi. Organizátorov preverilo počasie

Zdroj: vobraze, foto Ján Čajko a Peter Vranský