Revúčanka Kapustová si prevzala ocenenie pre najlepšiu slovenskú biatlonistku. Dosiahla skvelé výsledky

Ohúrila svojimi skvelými výkonmi a výsledkami. Výrazným spôsobom sa zapísala do dejín slovenského biatlonu. Dostala sa do elitnej spoločnosti. Ocenenie pre najlepšiu slovenskú biatlonistku v sezóne 2023/2024 si prebrala dvadsaťjedenročná Ema Kapustová z Revúcej. Prvýkrát v kariére sa stala Kráľovnou biatlonovej stopy. Slovenský zväz biatlonu ocenil najlepších pretekárov včera. „Je to super pocit, ide o jedno z tých ocenení, ktoré obdivujem od začiatku tejto biatlonovej cesty. O to väčšia pocta je pre mňa to, akí biatlonisti si už toto ocenenie prevzali v predchádzajúcich rokoch. A teraz ho mám ja,“ uviedla pre vobraze.sk Ema Kapustová (Otchenash Team). Podľa jej vyjadrenia zostáva nohami stále na zemi.

Má za sebou sezónu snov. „Veľmi si vážim toto ocenenie, ktoré je za tú celú veľmi úspešnú sezónu. Popravde som v jej priebehu na toto ocenenie vôbec nemyslela a ani v budúcnosti myslieť nebudem. Dôležité je byť sústredená na konkrétne výkony a to, čo príde po nich, je len taká čerešnička na torte,“ vyjadrila sa odchovankyňa revúckeho biatlonu, ktorá je zamestnankyňou VŠC Dukla Banská Bystrica. Študuje na Ekonomickej fakulte UMB v Banskej Bystrici.

Na trón kráľovnej slovenského biatlonu zasadla po sezóne, v ktorej sa vo veľkom štýle rozlúčila s juniorskou kategóriou. „O to viac som rada, že postupne získavam nielen medaily, ale dosiahla som aj toto ocenenie, ktoré si už prevzali aj veľké a úspešné slovenské biatlonistky, respektíve biatlonisti.“

Na svetovom šampionáte v estónskom Otepää si vybojovala Kapustová medzi juniorkami dve strieborné medaily, a to jednak vo vytrvalostných pretekoch i v pretekoch s hromadným štartom. Na európskom šampionáte v poľských Jakuszyciach brala bronz v pretekoch s masovým štartom. Ema však už zápolila aj na podujatiach Svetového pohára žien a na majstrovstvách Európy seniorov získala v Osrblí bronz vo vytrvalostných pretekoch. Veľmi úspešné ťaženie odštartovala ešte v auguste na majstrovstvách sveta v letnom biatlone, na ktorých získala v Osrblí dve strieborné medaily medzi juniorkami (rýchlostné i stíhacie preteky). Jej trénerom je Martin Otčenáš.

„Najväčšími úspechmi sú bronz z ME v Osrblí a striebro, ktoré som si vybojovala v pretekoch s hromadným štartom na svetovom šampionáte v Otepää. Vzhľadom na to, ako sa tieto preteky na MS v Estónsku vyvíjali, predstavovalo toto striebro pre mňa silnejší zážitok,“ skonštatovala Kapustová.

Napriek tomu, že premiérovo zvádzala súboje aj v seniorskej kategórii, zažiarila spomínaným bronzom na európskom šampionáte i výkonmi na podujatiach Svetového pohára, na ktorých zaujala svojimi streleckými schopnosťami. „Beriem to ako dobré oťukanie sa pred ostrým prechodom k ženám. Získala som cenné skúsenosti, z ktorých môžem ťažiť. Zároveň som si už ten prvotný stresový moment odpretekala a môžem ísť do toho už viac – menej s dobrými pocitmi,“ priblížila.

Dejiskom galavečera spojeného s ocenením najlepších slovenských biatlonistov bolo Pohanské pri Mýte pod Ďumbierom. „Mám rada takéto slávnostné podujatia,“ poznamenala Kapustová. Avizuje, že v máji pomaly začne prípravu na nový ročník. „Naďalej by som mala súťažiť aj v letnom biatlone.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Kapustovej