Biče na Gemeri sú najkrajšie na Slovensku, tvrdí majster ľudovej umeleckej výroby Majan + video

Ľuboš Majan z Rimavskej Soboty (vpravo) na Mitrovaní pri Veľkých Teriakovciach

Talentovaný Ľuboš Majan z Rimavskej Soboty bol ocenený titulom majstra ľudovej umeleckej výroby. Čestný titul mu bol odovzdaný v polovici septembra v Ústredí ľudovej umeleckej výroby – ÚĽUV v Bratislave. Pri tejto príležitosti vznikal počas roka aj film

Majan sa venuje umeleckému rezbárstvu, tvorbe z kože a dreva. Známy je výrobou dýk, ktorým vie venovať niekedy aj stovky hodín. Biče sú ďalšou z jeho záľub. Výrobe a ich zdobeniu sa venuje od roku 1995. Ako tvrdí, najkrajšie zdobené biče na Slovensku sú tie z Gemera a Malohontu. „Dá sa to povedať bez akéhokoľvek preháňania, môže si to ktokoľvek overiť. Svedkom toho sú aj výstavné exponáty v Gemersko-malohontskom múzeu. Patria k najkrajším, ktoré som naozaj videl,“ povedal pre vobraze.sk Ľuboš Majan, ktorý má aj súkromnú zbierku starých bičov, ktoré boli aj na rôznych putovných výstavách na tému ovčiarstvo a bačovstvo na Slovensku. „Najstaršie majú aj vyše sto rokov,“ povedal a dodal, že pri terajšej výrobe používa tradičné postupy, zdobí ich technikou pretláčania do kože a rukoväte odlieva cínom s prímesou olova. „Presne podľa starých tradícií, ako sa to používalo voľakedy,“ priblížil Majan, ktorý do svojich bičov vpletá konopné lano. „Je to ako duša. Bič bez duše nepráska poriadne,“ zdôraznil. 

Zdobené rukoväte najčastejšie vyrába zo slivky a orecha, ale sporadicky sa nevyhýba ani iným drevinám. „Robil som aj z moruší, čerešní, hrušky, všetkých našich dostupných drevín,“ poznamenal. Samotný kožený bič začína vyrábať s dvomi švami, ktoré neskôr pri splietaní rozrezáva na polovicu, až ich na konci ostane osem. Prvou inšpiráciou mu podľa jeho slov bol bič z obce Kružno u starého otca jedného z jeho kamarátov. „U neho som videl zakvačený bič na plote. Hneď ma to uchvátilo, keď som počul, ako to práska. Chcel som to vyskúšať vyrobiť a ujo mi pomáhal pri prvom. Potom sa to všetko začalo,“ hovorí a dodáva, že bičov začal robiť viac, rozdával ich kamarátom, rodine. „Potom som tomu celkom prepadol a rokmi som sa zdokonaľoval v ich tvorbe. Zisťoval som si tvary, materiály, techniky, postupy ako vyrezávať a vylievať ich cínom. Pri akej teplote. Venujem sa tomu dodnes,“ dodal. 

Ocenenia boli tento rok udelené Ive Benáčkovej za maľbu na skle, Angele Czintelovej za čipkárstvo,
Jurajovi Hanulíkovi za džbankársku výrobu/maľovanie majoliky, Ladislavovi Hedvigimu za výrobu kyjatických hračiek (vpravo) a Ľubošovi Majanovi za výrobu bičov (vľavo). Foto: Ministerstvo kultury SR

Viac o jeho tvorbe si budete môcť pozrieť už onedlho. V Základnej umeleckej škole v R. Sobote o ňom budete môcť vzhliadnuť krátky film v rámci podujatia FilmFest. Prehliadku neprofesionálnych filmárov organizuje Gemersko-malohontské osvetové stredisko. Na plátno sa tak po dvojročnej prestávke dostane niekoľko filmov. Prehliadka filmov je spojená s výstavou neprofesionálnych fotografov z regionálnej súťaže v rámci projektu Neskrývaj, čo doma máš.

Zdroj: vobraze.sk, fofo: archív Ľuboša Majana

Na Salaši pod Maginhradom bolo zúčtovanie. Bačov prirovnali k terajším podnikateľom + foto a video