Pod sobotskou bránou vystúpili aj tanečníci zo skupiny Rómsky kvietok

Romsky kvietok

Na folklórnom festivale Pod sobotskou bránou vystúpili na nádvorí Čierneho orla v Rimavskej Sobote aj zástupcovia rómskej kultúry. Boli nimi obľúbená kapela Sendreiovci gypsi Band a detská tanečná skupina Romani Luluďi z Kokavy nad Rimavicou pod vedením Janky Sendreiovej ml.
Prezentovali rómsku kultúru v rôznych žánroch, ako sú ruské tance, olášske tance či rumunské tance. Nechýbali červené šaty s dlhými sukňami. Ako pre vobraze.sk priblížila Janka Sendreiová, skladby, na ktoré tancujú, sú špecifické dynamikou. „Sú reskejšie a temperamentnejšie, obzvlášť tie maďarské a rumunské,“ priblížila.

Tanečná skupina Romani Luluďi, čo v preklade znamená Rómsky kvietok, má dnes 16 členov, od 6 do 15 rokov. „Tancujú tu deti z rôzneho rodinného zázemia, hlavné je, že sa môžu venovať tomu čo radi robia,“ hovorí Janka, ktorá je súčasťou tejto formácie už pekných 12 rokov. Po skončení konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach prevzala štafetu od svojej mamy, Janky Sendreiovej st., ako dobrovoľníčka. Počas štúdia sa špecializovala na rómske tance a hudbu, čo v tanečnej skupine naplno zúročuje.

V rozhovore ďalej spomeunla, že táto skupina vznikla na podnet jej otca Vladimíra Sendreia a jeho kamaráta Ľubomíra Radiča v roku 1997, práve pod názvom Romani Luluďi – Rómsky kvietok. Vysvetlila nám, že v tom čase rómske deti v okolí Kokavy nemali žiadnu príležitosť na organizované voľnočasové aktivity. Preto bola táto iniciatíva vrúcne ocenená.

Od tej doby má tanečná formácia za sebou mnohé úspešné vystúpenia na slovenských a aj na zahraničných pódiách. „Mohli ste nás vidieť na Pohode v Trenčíne, na Baval feste, na odovzdávaní ocenení Gipsy spirit. V roku 2008 sme na Seneckej dúhe vyhrali 1. miesto. V zahraničí sme boli v Poľsku, v Česku a vo Francúzsku. Mama (Janka Sendreiová, st.) bola v roku 2005 s kapelou Anyalai Gipsy Band a ďalšími sólistami v Carnagie Hall na newyorskom Manhattane,“ zaspomínala si Janka Sendreiová ml.

Romani Luluďi

V tanečnej skupine sa pomaly vystriedala už tretia generácia tanečníkov, z ktorých sa niektoré tanečnice rozhodli vrátiť sa. „Mnohé z bývalých tanečníčok pracujú v komunitnom centre ako dobrovoľníčky. Stretávame sa minimálne trikrát do týždňa.“

Čo robí Janka v bežnom živote? „Pracujem ako pracovníčka v komunitnom centre v Kokave nad Rimavicou, okrem toho som aj mentorka pri doučovaní, v jednom projekte, takže toho voľného času ani toľko veľa nemám,“ hovorí a dodáva, že preto je rada, že sa môže venovať svojej záľube a zároveň odovzdať svoju vášeň pre hudbu ďalším generáciám.

Zdroj: vobraze.sk, foto: vobraze.sk, archiv Jana Sendreiova

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“