Na folklórnom festivale nechýbali remeselníci, miestne súbory i FS Podpoľanec

Na 5. ročníku folklórneho festivalu Pod sobotskou bránou sa predstavili miestne detské i dospelé folklórne súbory Rimavan, Háj, Hájik, Hájiček, Lieskovček, ako aj spevácka skupina Lieščina. Na svoje si tak v Rimavskej Sobote prišli všetci milovníci tradičnej ľudovej kultúry. Nechýbali ani ľudoví a umeleckí výrobcovia. U keramikárky Danky Bakšovej si každý záujemca mohol vyskúšať prácu s hlinou a točenie na hrnčiarskom kruhu. Súčasťou podujatia bola aj výstava krojovaných bábik remeselníčky Gabriely Medveďovej, fujár remeselníka Milana Katreniaka , či výrobkov z kože Jána Maciaka i prírodné mydlá Kataríny Slaninovej. Predpoludňajší program sa konal na nádvorí Čierneho orla a vstup bol zadarmo.

Tento rok na podujatí privítali aj zástupcov rómskej kultúry. Okrem kapely Sendreiovci gypsi Band aj detskú tanečnú skupinu Romani Luluďi z Kokavy nad Rimavicou pod vedením Janky Sendreiovej ml. Ako pre vobraze.sk priblížila Janka Sendreiová, skladby, na ktoré tancujú, sú špecifické dynamikou. „Sú reskejšie a temperamentnejšie, obzvlášť tie maďarské a rumunské,“ priblížila. Tanečná skupina Romani Luluďi, čo v preklade znamená Rómsky kvietok, má dnes 16 členov, od 6 do 15 rokov. „Tancujú tu deti z rôzneho rodinného zázemia, hlavné je, že sa môžu venovať tomu čo radi robia,“ hovorí Janka, ktorá je súčasťou tejto formácie už pekných 12 rokov.

V závere dňa podujatie vyvrcholilo krásnym profilovým programom pri príležitosti 45. výročia založenia FS Podpoľanec v divadelnej sále Domu kultúry o 18.00 hod. Progarm si prišlo pozrieť takmer 200 platiacich divákov.

Vznik Podpoľanca sa spája s rokom 1975, zrodil sa pri Strednom odborom učilišti strojárskom v Detve. Jeho prvým vedúcim bol Koloman Galo, ktorý bol zároveň aj učiteľom na učilišti. Spolu s ním ho založila aj Ružena Egyedová-Baráneková. Z folklórneho krúžku, ktorým na začiatku Podpoľanec bol, vznikol jeden z najlepších súborov na Slovensku. Od roku 2015 ho vedú riaditeľ a organizačný vedúci Jaroslav Černák s umeleckým vedúcim i choreografom Romanom Malatincom.

Počas svojho pôsobenia sa súbor zúčastnil na vyše 800 rôznych vystúpeniach a zorganizoval okolo 40 zahraničných umeleckých zájazdov v 16 krajinách sveta. V súčasnosti má Podpoľanec 60 členov, tvoria ho spevácka, hudobná a tanečná zložka. Súbor spod Poľany sa vo finále televíznej šou Zem spieva 2020 umiestnil na druhom mieste. Aktuálne patria na Slovensku medzi špičku a minulý rok vytvorili krásny profilový program pri príležitosti 45. výročia založenia súboru „Priateľstvo, život, láska“. Podpoľanec získal ocenenie Kvet kultúry a umenia BBSK 2022.

Podujatie organizovalo Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so SOŠOS s finančnou podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom podujatia.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Attila Gecse