Rodák z Tornale Slovenčiak chytal v dvoch prvoligových súťažiach. Práca analytika v banke ho napĺňa

Brankár Ján Slovenčiak chytal v dvoch prvých ligách a na sklonku kariéry zamieril do nižších súťaží v Rakúsku. Rodák z Tornale, kde s futbalom začínal, pracuje v bankovom sektore v Bratislave, kde žije s rodinou. „Práca BI analytika v banke ma napĺňa, pretože mi umožňuje ovplyvňovať strategické rozhodnutia banky na základe hlbokých analýz dát a neustále sa učiť i rozvíjať svoje zručnosti v dynamickom prostredí,“ povedal pre vobraze.sk Ján Slovenčiak (42). Zladenie pracovných povinností v banke s tými futbalovými označil za veľmi časovo náročné, ale všetko sa podľa neho dá skĺbiť.

V najvyššej súťaži debutoval v rimavskosobotských farbách v sezóne 2004/2005, pôsobil v nej tiež v FC Senec i v Spartaku Trnava. Medzi jeho najznámejších konkurentov v boji o miesto medzi tromi žrďami patrili Ján Novota, Dušan Perniš, Miroslav Hýll, Martin Raška či Branislav Benko. Prvú ligu v Belgicku okúsil v drese Excelsior Mouscron. Práve tomuto angažmánu prikladá najväčšiu váhu.

V aktuálnej sezóne však nečelil žiadnym strelám či centrom. Nenastúpil totiž ani na jeden zápas. „Neprišla nijaká ponuka. Vyzerá to na koniec mojej brankárskej kariéry. Nečakám už nejaké ponuky, ale ak by prišla zaujímavá, tak by som nad ňou porozmýšľal. Chuť chytať by sa ešte u mňa našla,“ uviedol Slovenčiak. Nevylúčil, že by sa ešte mohol objaviť aj v nižšej súťaži na Slovensku.

Brankársku kariéru zatiaľ nebilancuje a rukavice definitívne nezavesil na klinec. Ako ozrejmil, v jarnej časti minulého ročníka nastupoval v Rakúsku za štvrtoligový ESV Parndorf a v tom prebiehajúcom je trénerom gólmanov v šiestoligovom SC Frauenkirche. „Tam brankára nepotrebovali a s jednotkou v mužstve sú predstavitelia klubu spokojní,“ uviedol Slovenčiak. Trénerom brankárov bol už aj v Parndorfe. Pred účinkovaním v tomto klube bol ochrancom svätyne v SC Apetlon.

Na Slovensku chytal tento absolvent Ekonomickej univerzity v Bratislave tiež za béčko Interu Bratislava, bratislavské SDM Domino i ŠK Tomášov. „Vzdelanie bolo u mňa vždy na prvom mieste, takže som nerozmýšľal nad tým, že by som po štúdiu na rimavskosobotskej obchodnej akadémii nešiel na vysokú školu. V Tatra banke pracujem dvanásť rokov. Zakotvil som v nej po skončení profesionálnej časti futbalovej kariéry. Bola to pre mňa značná zmena, niečo úplne iné, ale rýchlo som si na prácu v bankovom odvetví zvykol,“ priblížil Ján Slovenčiak.

Jeho manželka Eva pochádza z Hrnčiarskych Zalužian. Majú dve deti – dcéra Soňa jazdí na koni a jedenásťročný syn Tadeáš hrá futbal, no nie je brankárom. Háji farby bratislavského FKM Karlova Ves. „Syn Tadeáško bol odmalička pohybovo nadaný, rád kopal do lopty, a tak skončil ako hráč v poli. Aj keď priznávam, že pár brankárskych rukavíc má doma v zálohe,“ podotkol Ján Slovenčiak.

Brankár Slovenčiak pracuje v bankovom sektore. Futbal pre neho predstavuje zábavu  

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Jána Slovenčiaka