Po karnevale v Benátkach zavítali v maskách aj do Rim. Soboty. Tünde s manželom stvárnili flóru a faunu + video

Tünde Katona-Kovács (53) z Fiľakova aj tento rok spolu s manželom navštívila každoročný benátsky karneval. Pravidelne naň chodí od roku 2011. V tomto roku sa s manželom predviedli v kostýmoch na tému flóry a fauny. Aj napriek nepriaznivému dažďovému počasiu, ktoré tento rok sprevádzalo tradičné talianske slávnosti, si predĺžený víkend užili. Zručná kostymérka si svoje masky tvorí sama za pomoci šikovnej krajčírky. Inšpiráciu čerpá najmä z dobových šiat, ktoré prispôsobuje svojim predstavám. Tie v konečnom dôsledku žnú veľký úspech najmä v ďalekých Benátkach. ,,V Benátkach sme pôsobili ako magnet. Kde sa objavíme, priťahujeme pozornosť, ľudia sa s nami radi fotia a dostávame pochvalné slová na naše kostýmy. Z davu častokrát počujeme talianske slová chvály, ako bellisimo, magnifico,“ uviedla pre vobraze.sk nadaná učiteľka Tünde Katona-Kovács.

Ako sama hovorí, výroba takýchto kostýmov je časovo veľmi náročná a trvá jej zhruba jeden rok. Vyrába ich väčšinou vo voľnom čase a po večeroch. ,,Už teraz začínam pracovať na novej maske, ktorú si oblečiem o rok,“ dodáva s úsmevom. Pri tvorbe kostýmov sa riadi témou, ktorú si sama zvolí. Téme prispôsobuje aj výber látky a príslušných doplnkov. ,,Šila som šaty už aj zo zamatu, brokátu a rôznych ďalších látok. Od témy sa ďalej okrem látky odvíjajú aj rôzne doplnky ku kostýmu. Osobne nemám rada flitre, ale kamienky sú naopak moje obľúbené. Keď zasvieti slniečko, krásne sa ligocú,“ priblížila zručná Fiľakovčanka. Hovorí tiež, že človek na to, aby dokázal vytvoriť zaujímavý kostým, musí byť dostatočne tvorivý a kreatívny.

,,Musíte vedieť skombinovať rôzne materiály a vedieť použiť doplnky aj tam, kde by ich iní neočakávali,“ poznamenala Tünde, ktorá si pri výrobe kostýmu dáva záležať na každom detaile. Aj vďaka tomu sú jej kostýmy tak dokonale prepracované a kvalitné. V maskách sa dnes predviedli aj v Rimavskej Sobote na školskej fašiangovej akcii v Dome osvety.

Obliekanie samotného kostýmu je náročné, a to jednak časovo i manuálne. ,,Keďže sa kostým skladá z viacerých častí, vždy pri tom potrebujete pomoc druhej osoby a vyčleniť si na obliekanie aspoň pol hodinu, až hodinu,“ popísala proces príprav Tünde Katona-Kovács. Skúsenosť chodiť po benátskom karnevale ako atrakcia a nie ako bežný turista hodnotí, ako veľmi zaujímavú. ,,Ten pocit slávy by som dopriala každému. Ľudia vás stále zastavujú a chcú sa s vami vyfotiť,“ priblížila. Avšak sama priznáva, že zloženie kostýmu a návrat do civilu je tiež veľmi príjemný. Môcť sa v pokoji poprechádzať odľahlými uličkami Benátok bez neutíchajúcich objektívov má tiež svoje čaro.

V budúcnosti by si priala svoje kostýmy vystavovať. ,,Podľa mňa ukážu najlepšie tieto kostýmy v kaštieľoch či zámkoch a nielen v kultúrnych domoch. Týmto smerom by som chcela vykročiť,“ prezradila svoje plány do budúcna Tünde. Svoju tvorbu by chcela odprezentovať nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch. Všetky kostýmy, ktoré doposiaľ vytvorila, má odložené doma. Ako sama hovorí, keď príde ich čas, nebráni sa predaju týchto kúskov. ,,Netreba si mýliť tieto masky so šatami na ples. Sú to masky do exteriéru, takže sú kvalitne podšité. Sú vyrobené špeciálne na promenádu, aby vám nebola zima,“ dodáva Tünde. Pravidelne ju na karnevale v Benátkach sprevádza jej manžel. Tomu tiež učarovala atmosféra tradičného festivalu a každý rok sa teší na nové kostýmy, ktoré jeho manželka vytvorí.

Boduje na Benátskom karnevale ako Kňažná alebo Pani noci. Chystá aj výstavu

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Tünde Katona-Kovács