Boduje na Benátskom karnevale ako Kňažná alebo Pani noci. Chystá aj výstavu

Karnevalove masky - Tünde Katona-Kovács

Vo Fiľakove žije 51-ročná učiteľka Tünde Katona-Kovács, ktorej zaujímavý umelecký talent zaujal mnohých nielen u nás, ale aj v zahraničí. Konkrétne v talianskych Benátkach. Tvorí totiž karnevalové kostýmy práve pre karnevaly v Benátkach.

Nadaná učiteľka bola už v mladom veku šikovnou tanečníčkou moderných scénických tancov, viedla rôzne tanečné skupiny bola choreografkou. Ako sama hovorí, je tvorivý typ. Šťastná náhoda ju zaviedla v roku 2011 na karneval do Benátok, keď vymenila kolegyňu, ktorá na zájazd nemohla ísť. Tam ju očarila karnevalová atmosféra, zástupy masiek v nápaditých kostýmoch. Obdivovala atmosféru a hlavne „umelecké diela“ prechádzajúce ulicami, posedávajúce v kaviarničkách. Rozhodla sa. O rok do Benátok vyrazila znova. A dostalo ju hlavne inkognito hviezdnej scenérie. „Chvíľu ste bola hviezda, fotená, obdivovaná a tajomná – inkognito,“ priblížia pre vobraze.sk Tünde Katona-Kovács.

Začala si kostýmy vyrábať sama. Zháňala materiály, sama lepila a vyrábala masky, kupovala látky, trblietky, pierka, ozdôbky – dnes má podľa jej slov aj dodávateľov z okruhu známych aj zo zahraničia. Na benátsky karneval chodí každý rok a každým rokom sú jej výtvory dokonalejšie. V roku 2014 aj s priateľom, terajším manželom sa dostali aj na javisko karnevalu medzi TOP 10 najzaujímavejších masiek ale súťaž nebola dokončená pre veľkú víchricu, javisko sa zmenilo na bazén. Ale tie pocity, ktoré na týchto karnevaloch zažíva pokladá za úžasné. „Chodíte po uličkách, sadnete do gondoly, do kaviarničky, chodiť pod maskou je zvláštny pocit. Máte súkromie a ste obdivovaný, vašu prácu niekto oceňuje,“ opísala.

Karnevalove masky - Tünde Katona-Kovács

V súčasnosti má krátke obdobie necestovania. Vlani bol festival kvôli coronavírusovej epidémii zrušený a tohto roku si Tünde Katona-Kovács urobila pauzu zo súkromných dôvodov. Neustala však v precíznej tvorbe a ďalšej príprave. Jej prioritou je po tomto chaotickom období opäť sa vrátiť do školy a o rok sa zase vybrať do Talianska. Doma má 22 krásnych kostýmov, ktoré občas i požičia na vyžiadanie. Spomenula, že skoro všetky absolvovali už cestu do Benátok. V súčasnosti plánuje výstavy v kaštieľoch, či v kaviarničkách.

Počas adventu sa s manželom ako snehový kráľ a ľadová kráľovná špacírovali po maďarskom Debrecíne. Ľudia sa pristavovali, obdivovali ich, fotili. Spomína si na jednu pani z ulice, ktorá zastala pred nimi vo vytržení a kričala “Aj ja chcem!“ Vie, že sú pri prechádzkach pastvou pre oči, ale ako sama Tünde Katona-Kovács hovorí, chodí s otvorenými očami aj pod maskou. Toto umenie si žiada stálu inováciu. Konkurencia hlavne v Benátkach je veľká. Vytvoriť masku je aj finančne dosť náročné a v tomto období aj získať materiály k tvorbe je zložité v čase zavretých obchodov. V Taliansku bola v istom obchode, kde, keď sa pýtala na cenu krásneho kostýmu povedali „Ako mercedes“ a maska vykladaná drahými kameňmi „Ako druhý mercedes“. Tünde Katona-Kovács je však pri zemi a s obľubou navštevuje aj second handy, kde zháňa materiály ku tvorbe svojich kostýmov.

Karnevalove masky - Tünde Katona-Kovács

Záľuba ju zatiaľ napĺňa. 11. februára, teraz vo fašiangovom čase, práve, keď v Benátkach začne karneval bude mať výstavu v Bistrovás kaviarni v Košiciach. Oslovila ju známa spoločnosť, ktorá združuje umelecké skupiny. „Ja tam budem v kostýme Pani noci a môj manžel ako Rytier dňa,“ hovorí Tünde, ktorá bude vystavovať okolo 10 až 12 kostýmov, medzi nimi aj detské.

Stojí za zmienku ešte spomenúť, že synovcovi a neteri na 10-te narodeniny zostrojila kostýmy, synovec – trubadúr a neter – princezná snehová vločka. S obidvoma bola v Benátkach. Taliani boli z „bambinov“ vo vytržení.

FOTOREPORTÁŽ z výstavy v Košiciach

Zaujímavé je, že Tünde Katona-Kovács nikdy nemala odmalička vzťah k ručným prácam – nevyšívala, neštrikovala. Jej starká vyšívala vždy, ona kreslila.

Kreslí a tvorí stále a o rok sa teší na Benátsky karneval, kde sa s manželom predvedú v ďalších rozprávkových kostýmoch, aby si užili trošku rozkošnej slávy – inkognito.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Tünde Katona-Kovács, Schnelczer Zoltan