Svetovo oceňovaný Bartuš z Lučenca vyniká v hre na klavír

Narodil sa pre tvorenie hudby. Pianista Alan Bartuš (22) zasvätil svoj život hre na klavír. Mladý muž pôvodom z Lučenca žne úspechy už aj za veľkou mlákou v New Yorku, kde študuje na jednej z najprestížnejších univerzít Manhattan School of Music. Zúčastnil sa tam významnej súťaže v jazze s názvom Herbie Hancock Institute of Jazz, kde mu sám Herbie Hancock podal ruku a zložil kompliment. V nej postúpil do semifinále, kde bol vybratý ako jediný Európan medzi desiatich najlepších klaviristov z Ameriky. Jeho talent potvrdzujú aj spolupráce s veľkými americkými menami jazzu, ako napríklad hudobník Tim Armacost, saxofonista Jerry Bergonzi, bubeník Peter Erskin, či bubeník Gregory Hutchinson.

Muzikanstvo mu prúdi v žilách, keďže vyrastal v hudobníckej rodine a veľa jeho blízkych ovláda hru na klavír. „Hre na klavír sa venujem od mojich piatich rokov a zasvätil som tomu celý môj život,“ povedal pre vobraze.sk Alan Bartuš. Už ako 12 ročný vedel, že sa chce stať profesionálnym klaviristom a k štúdiu pristupoval od začiatku veľmi seriózne. Napriek tomu, že jeho rodina sú muzikanti, len on a jeho otec Štefan Bartuš majú vyštudovaný jazz a sú profesionálnymi hudobníkmi. Štefan Bartuš je považovaný za jedného z popredných európskych kontrabasistov a skladateľov. Spolu hrávali v projekte Alan & Štefan Bartuš Trio, s ktorým sa predstavili aj na koncerte Jazztivalu v Rimavskej Sobote, ktoré zorganizovalo Mestské kultúrne stredisko.

Vo veku 12 rokov sa Alan Bartuš aj s rodinou presťahovali do rakúskeho Neusiedle am See, kde Alan vyštudoval univerzitu a získal bakalársky titul. V Amerike je zatiaľ na študentské víza a ešte si nemôže zarábať. Musel kvôli tomu odmietnuť niekoľko lákavých ponúk, ktoré dostal len dva týždne po príchode do štátov. Na nový život si zvykol pomerne rýchlo. „Ja som taký človek, ktorý je pripravený na všetko. Vedel som, že keď sem prídem musím si veci naplánovať dopredu,“ povedal Alan.

Klavirista sa hrdo hlási k rómskemu etniku a priznáva, že počas budovania svojej kariéry si od niektorých ľudí vypočul narážky na svoj pôvod. Tie ho však v rozvíjaní jeho talentu nijako nezabrzdili. „Rasizmus je všade na svete, ale špeciálne na Slovensku je veľký rasizmus na Rómov. Je absurdné, že ešte dnes niekto posudzuje ľudí podľa farby pokožky,“ hovorí Bartuš, ktorý by sa rád stal inšpiráciou aj pre ostatné rómske talenty.
Alana si budeme môcť vypočuť na domácej pôde najbližšie 5. januára v Lučenci. V mladom veku má na konte trojicu albumov a sériu ocenení z medzinárodných súťaží.

Štúdium v New Yorku je veľmi finančne náročné (56 000 dolárov). Pre jeho rodinu nie je možné utiahnuť takú sumu a Alan zatiaľ nemôže v Amerike pracovať a nevie si teda zarobiť. Podľa jeho slov by bol vďačný za príspevok v akejkoľvek výške, ktorý mu pomôže v pokračovaní štúdia. Vyzval preto svojich priaznivcov, ak by ho chceli podporiť a pomôcť mu tak reprezentovať dobré meno Slovenska v zahraničí, môžu tak urobiť v zbierke cez donio.sk

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Alan Bartuš

Projekt sa mohol zrealizovať vďaka finančnej podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín FNMK.