Zápasníci Lokomotívy R. Sobota Vetrák a Dubský brali na majstrovstvách Slovenska kadetov zlato

medailisti Nikolas Dubský (vľavo) a Patrik Vetrák (vpravo)

Patrik Vetrák a Nikolas Dubský sa stali kadetskými majstrami Slovenska v zápasení voľným štýlom. Obidvaja sú členmi Lokomotívy Rimavská Sobota. Vetrák kraľoval v hmotnostnej kategórii do 48 kg. Vekom je starším žiakom a pripravuje sa na majstrovstvá Európy do 15 rokov. Dubský triumfoval vo váhe do 51 kg. Republikový šampionát kadetov sa uskutočnil uplynulý víkend v Rimavskej Sobote. V sobotu prebiehali súboje vo voľnom štýle a v nedeľu v grécko – rímskom. „Získali sme celkovo osem medailí. Sme s dosiahnutými výsledkami veľmi spokojní. Museli sme sa pritom zaobísť bez niektorých zápasníkov, ktorí ešte mohli našu medailovú bilanciu rozšíriť,“ povedal pre vobraze.sk tréner ZO Lokomotíva Rimavská Sobota Michal Radnóti. Ako doplnil, medzi voľnoštýliarmi získal striebro Marcel Kondáš (do 48 kg) a bronz Nikolas Berki (do 51 kg).

„Patrik Vetrák nedal súperom žiadnu šancu. Titul získal v pohode. Ťažšie to mal akurát v semifinálovom zápase. Jeho najväčší rival sa na majstrovstvách Slovenska nepredstavil,“ priblížil Radnóti. Dodal, že Nikolas Dubský zhadzoval niekoľko kilogramov, aby mohol štartovať vo váhe do 51 kg, čo bolo v konečnom efekte veľmi dôležité. „Mal v nej predpoklady zabojovať o titul. Zápolenia v tejto váhe prebiehali systémom každý s každým. Mal aj šťastie vzhľadom na to, ako sa vyvíjali vzájomné zápasy medzi súťažiacimi, ktorí boli v hre o titul. Jeden duel prehral, zdolal ho Nikolas Berki, ten je rovnako z nášho oddielu. Napokon zavážilo, že Dubský celkovo dosiahol dve víťazstvá na lopatky. Berki skončil tretí,“ referoval Michal Radnóti. Poznamenal, že strieborný medailista Kondáš sa nevenuje zápaseniu dlho, ale má silu, ktorú využil.

V zápasení grécko – rímskym štýlom obsadil Patrik Vetrák druhé miesto (do 48 kg) a rovnako druhý skončil Nikolas Berki (do 51 kg). „Marcel Kondáš (do 51 kg) získal bronz a tretie miesto takisto obsadil Nikolas Dubský (do 55 kg),“ uviedol rimavskosobotský tréner Michal Radnóti. „Vetrák prehral v zápase o zlato so špecialistom na tento štýl z Gabčíkova, ktorý je od neho starší. Nikolas Berki chcel titul, ale zrejme bola tá strieborná priečka jeho maximum. Špecialista na grécko – rímsky štýl z Marcelovej, ktorý sa stal majstrom Slovenska, bol lepší od neho. Dubský nemal na účastníkov finále. Technika mu chýba, ale po silovej stránke je dobre na tom. Zaslúžil si to tretie miesto.“

Rimavskosobotská Lokomotíva uspela v hodnotení družstiev. „V obidvoch štýloch sme obsadili zhodne druhé miesto, s ktorým vládne veľká spokojnosť. Na kadetských majstrovstvách Slovenska bola veľká konkurencia, jedna z najväčších za posledné roky. Máme dobre obsadené tie nižšie váhové kategórie a v tých vyšších si rôzne kluby a oddiely delia body medzi sebou. Vo voľnom štýle zabodoval napríklad vďaka piatemu miestu Frederik Bucholcer (do 60 kg). Dobre zápasili v obidvoch štýloch aj Adam Ramža a Adrián Hrúz, ktorí štartovali v dvoch najobsadenejších váhových kategóriách do 71 kg a do 80 kg, aj keď na medailové pozície neprenikli,“ sumarizoval Michal Radnóti, ktorý je zároveň reprezentačným trénerom voľnoštýliarov do 15 rokov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: vobraze.sk a album M. Radnótiho