Primátor R. Soboty Šimko končí ako poslanec Národnej rady SR. Pročko by mal pokračovať

Rimavskosobotský primátor Jozef Šimko končí ako poslanec Národnej rady SR. Hnutie Sme rodina, na kandidátnej listine ktorého sa uchádzal o dôveru voličov, sa nedostalo do parlamentu. V roku 2020 do neho prenikol na kandidátnej listine strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Z jej poslaneckého klubu však neskôr odišiel. Istý čas pôsobil ako nezaradený poslanec a napokon sa stal členom poslaneckého klubu Sme rodina. Za Sme rodina kandidoval tiež primátor Tisovca Ján Vengrín.

Naopak, do zákonodarného zboru sa vracia Slovenská národná strana pod vedením Andreja Danka, rodáka z Revúcej. SNS by podľa priebežných výsledkov včerajších predčasných volieb mala získať desať poslaneckých kresiel. Za túto stranu kandidoval primátor Hnúšte Martin Pliešovský, ale do poslaneckých lavíc si v slovenskej metropole nesadne.

Podnikateľ Jozef Pročko z Haliče by mal naďalej pôsobiť v Národnej rade SR, figuruje medzi zvolenými poslancami. Kandidoval za koalíciu OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. Poslancom parlamentu by sa mal prvýkrát stať politický analytik Igor Melicher z Poltára, kandidujúci za Smer – SD.

V poslaneckých laviciach zákonodarného zboru nebude pokračovať Martina Brisudová z Poltára (koalícia s účasťou OĽaNO), bývalá primátorka tohto okresného mesta sa nedostala medzi zvolených poslancov. Ako poslankyňa NR SR bola najprv členkou klubu OĽaNO, za ktoré v roku 2020 kandidovala. V závere minulého roka Brisudová z tohto poslaneckého klubu odišla, no v júni oznámila návrat do neho. Po vlaňajších komunálnych voľbách sa stala poslankyňou poltárskeho mestského zastupiteľstva. V NR SR rovnako končí Stanislav Mizík (Kotlebovci – ĽS NS). Keď kandidoval v roku 2020, mal pri mene uvedené, že je z Rovného (okres R. Sobota), no medzičasom zmenil trvalé bydlisko, a to už má v Košiciach.

Najväčšiu podporu voličov získala vo včerajších predčasných parlamentných voľbách strana Smer – SD (22,94 percent), za ňou nasledujú Progresívne Slovensko (17,96 percent) a Hlas – SD (14,70 percent). Do NR SR sa dostala tiež koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,89 percent). Do parlamentu sa na základe priebežných výsledkov ďalej dostalo KDH (6,82 percent), ako aj strany Sloboda a Solidarita (6,32 percent) i Slovenská národná strana (5,62 percent). Pred bránami zákonodarného zboru zostali aj hnutie Republika (4,75 percent), Aliancia – Szövetség (4,38 percent), Demokrati (2,93 percent) či napríklad spomínané hnutie Sme rodina (2,21 percent) i Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (0,84 percent). Volebná účasť predstavovala 68,51 percent.

Smer na základe týchto výsledkov obsadí 42 parlamentných kresiel, Progresívne Slovensko 32, Hlas 27, koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí 16, KDH 12, SaS 11 a SNS 10. Medzi zvolenými poslancami NR SR sa v súčasnosti nenachádza okresný predseda strany Smer -SD a poslanec rimavskosobotského mestského zastupiteľstva Ivan Hazucha a ani lekárka Andrea Baníková (KDH) z Poltára. Medzi zvolených poslancov neprenikol napríklad ani zástupca primátora Hnúšte Michal Bagačka (Hlas – SD) či lekár Obaidullah Mir (koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí) z Rimavskej Soboty.

V okrese R. Sobota získala najviac hlasov strana Aliancia – Szövetség (24,96 percent) pred Smerom – SD (17,85 percent) a Hlasom – SD (14,30 percent). Nasledovala koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (9,82 percent) a Progresívne Slovensko (8,75 percent).

V Revúckom okrese sa najväčšej podpore voličov tešil Smer – SD (21,20 percent), potom to bolo koalícia s účasťou OĽaNO (18,24 percent) a Hlas – SD (16,79 percent). Štvrté miesto pripadlo Aliancii – Szövetség ( 11,85 percent).

V Poltárskom okrese zvíťazila strana Smer – SD (30,91 percent), druhé miesto obsadil Hlas – SD (23,53 percent) a tretie Progresívne Slovensko (9,07 percent). To predstihlo SNS (7,99 percent).

V okrese Lučenec hlasovali voliči predovšetkým za Smer – SD (22,52 percent), druhé miesto tam obsadil Hlas – SD (18,34 percent) a tretie Progresívne Slovensko (13,24 percent). Vyše desať percent hlasov získala Aliancia – Szövetség i koalícia s účasťou OĽaNO.

Zdroj: vobraze.sk, Štatistický úrad