Hrachovčan Suja získal titul majstra Európy v klasickej kulturistike juniorov

Adam Suja z Hrachova dosiahol veľký úspech na vrcholnom podujatí. Stal sa juniorským majstrom Európy v klasickej kulturistike. Kontinentálny šampionát sa koná v Santa Susanne (Španielsko). „Je to niečo úžasné. Som veľmi šťastný. Vybojoval som si ten titul a už mi to nikto nemôže vziať. Do budúcnosti mi môže pomôcť aj v ďalšom kariérnom raste, pretože to už naozaj niečo znamená. Štartoval som v kategórii open od šestnásť do dvadsať rokov,“ uviedol pre vobraze.sk čoskoro dvadsaťročný Adam Suja (Roland Fitness). „Forma mi vyšla úplne super. Bol som s ňou nadmieru spokojný. Bolo vidieť detaily, čo som chcel dosiahnuť,“ doplnil. Prvýkrát sa predstavil na medzinárodnom podujatí. „Je to niečo úplne iné ako súťažiť na domácich podujatiach,“ zdôraznil.

Avizuje, že oslavy zlata po návrate na Slovensko budú veľké. „Najviac sa teším, keď prídem domov a objímem moju maminu. Vtedy len príde ten naozajstný nával emócii.“

„Do Španielska som odcestoval s pokorou. Mojím cieľom bolo dostať sa na ME, takže keď som nastúpil do lietadla, mohol som si povedať, že som to dokázal,“ povedal mladý Hrachovčan. Netají však, že si predstavoval pred odletom, aké by to bolo, keby získal zlato a začala by mu hrať slovenská hymna. „Vedel som, že mám dobrú formu, tak nejaké šance tam boli. Keďže som však nepoznal súperov a nedokázal som odhadnúť, ako sa budem rozhodcom páčiť, tak som zostával nohami stále na zemi,“ priblížil Suja. Ako dodal, v juniorskej open kategórii games klasická kulturistika (od 16 do 20 rokov) získal striebornú medailu. Zo Španielska sa tak vráti s dvomi cenný kovmi. „Vicemajstrom Európy som sa stal v kategórii games klasická kulturistika, v ktorej sú iné kritéria hodnotenia a menší váhový limit. Aj toto druhé miesto je veľkým úspechom,“ skonštatoval.

Adam Suja na stupni víťazov

Na aprílových majstrovstvách Slovenska juniorov obsadil v Košiciach zhodne piate miesto v klasickej kulturistike (nad 175 cm) i v disciplíne classic physique (open). Následne na republikovom šampionáte mužov v Šuranoch skončil štvrtý v klasickej kulturistike (do 180 cm). „To boli nominačné súťaže na majstrovstvá Európy,“ podotkol Adam, ktorý na FTVŠ Univerzity Komenského v Bratislave študuje kombináciu trénerstvo (zameranie kulturistika, fitness a silový trojboj) a učiteľstvo telesnej výchovy.

Do súťažného kolotoča sa vrátil po prestávke. „Po mojej prvej súťažnej sezóne 2022 som si dal pauzu, pretože som musel nabrať viac svalovej hmoty, keďže som prestupoval vekom od dorastencov k juniorom. Zameral som sa na moje slabiny a zlepšil sa celkovo. Minulý rok som nesúťažil aj z toho dôvodu, že som maturoval na strednej škole v Banskej Bystrici a mal som prijímacie skúšky na vysokú školu. Mal som iné priority, ale stále som však posilňoval,“ ozrejmil Adam Suja. V minulosti sa venoval džudu.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Suju, FB SAFKST, Slikar Media, Marek Karais