Minister Raši má väzby na okres R. Sobota. Prijal ho primátor Šimko

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) Richard Raši navštívil Rimavskú Sobotu. Prišiel na okresný aj mestský úrad. V kancelárii u primátora Jozefa Šimka hovorili o nemeckom investorovi a o jeho potrebách, nových bytoch, geotermálnom vrte či o vysokej škole, ktorá by v meste vzdelávala zdravotné sestry pre celé Slovensko. „Hovorili sme od praktických tém, až po vizionárske témy, ale cieľom by malo byť to, aby Rimavská Sobota bola okres, kde je robota, kde je kultúrne vyžitie, kde sa dá bývať a odkiaľ ľudia neodchádzajú,“ povedal pre vobraze.sk Richard Raši (HLAS-SD). Ako priblížil, do R. Soboty ho pritiahol primátor Jozef Šimko, s ktorým boli kolegovia v poslaneckých laviciach v Národnej rade SR. Za jeden stôl si sadli aj s ďalšími predstaviteľmi mesta, podnikateľom Ladislavom Sedmákom či okresným predsedom strany, šéfom pobočky Sociálnej poisťovne v R. Sobote Michalom Bagačkom.

Minister Raši avizuje, že okres Rimavská Sobota bude podporený sumou jeden milión eur z akčného plánu, ktorý sa realizuje už pár rokov. Pripomenul, že je schválený akčný plán a prvé financie sú v okrese Rimavská Sobota a bude o nich rozhodovať výbor u prednostu okresného úradu so zástupcami miest, obcí, podnikateľov a ostatných. Raši sa pred návštevou MsÚ zastavil aj u prednostu okresného úradu Karola Angera. Ako ďalej doplnil, budú sem smerovať aj eurofondy na školy, škôlky či cesty a iné projekty. „Chceme hľadať aj ďalšie možnosti pre okresy, ktoré majú vysokú nezamestnanosť, aby sem prišlo ešte viac financií,“ podotkol Raši.

„Je tu veľa problémov, ktoré vyžadujú financie a zároveň keď sa vyriešia, tak stabilizujú život v tomto okrese a našou filozofiou je, aby ľudia žili aj v bohatých mestách, ale aj na našom krásnom vidieku a okresných mestách, ktoré reprezentujú regióny, kde peniaze nie su a ktoré sa vyľudňujú,“ dodal Raši.

Ako priblížil, jeho mama pochádza z Tisovca a v jeho okolí, ako aj v okolí Hnúšte trávil letné obdobia. „Mám k nemu mimoriadne príjemný vzťah a aj som neskôr navštevoval tento región,“ hovorí Raši, ktorý je vyštudovaný chirurg a jeho kolegom bol Ján Kuchta, bývalý primár v rimavskosobotskej nemocnici, ktorý v meste Rimavská Sobota zakladal úrazovú chirurgiu. „K tomuto regiónu cítim veľmi veľa,“ zdôraznil Raši, ktorý navštevoval aj obec Číž, kde mal kedysi svokrovcov. „Sú tam jediné kúpele v okolí, sú špeciálne na kardio ochorenia. Zastavuje tam rýchlik, čo je veľmi dôležité,“ podotkol Raši, ktorý bol v minulosti ministrom zdravotníctva.

Zdroj: vobraze.sk