Hokejista Tamáši z R. Soboty si nezahrá na majstrovstvách sveta. K reprezentácii sa pripojí Kelemen

Alex Tamáši

Hokejista Alex Tamáši z Rimavskej Soboty sa nepredstaví na blížiacich sa majstrovstvách sveta. Tie sa uskutočnia v Ostrave a v Prahe. Po piatkovom prípravnom zápase s Poľskom, ktorí Slováci vyhrali 6:1 a nastúpil v ňom aj Tamáši, urobili tréneri aj vzhľadom na príchod nových hráčov zmeny v kádri. Medzi hokejistami, ktorí nepokračujú v príprave, je aj stredný útočník Tamáši. Zverenci kouča Craiga Ramsayho odohrajú pred šampionátom už len posledný prípravný zápas, v ktorom si zmerajú sily s USA.

„Ja som to zobral úplne pohode. Trochu som s tým aj počítal, keďže tento rok bude veľmi náročné dostať sa do záverečnej nominácie. Prišiel v podstate takmer každý , kto mohol, a to či už z NHL i ostatných top líg,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťšesťročný Alex Tamáši.

Ten odohral prvú sezónu v zahraničí. V českej extralige hájil farby Mountfield HK Hradec Králové. Lákala ho účasť na majstrovstvách sveta v Česku. „Sklamaný nie som, trochu ma to však určite mrzí. Každý si chce zahrať na takmer domácich majstrovstvách sveta,“ podotkol.

V príprave pred tohtoročným svetovým šampionátom nastúpil vo všetkých doterajších siedmich stretnutiach . „Bol som spokojný so svojimi výkonmi v nich. Samozrejme, že sa však našli v tých zápasoch aj situácie, ktoré mi tréneri vysvetľovali, ako by sa dali vyriešiť lepšie, ale nič zásadné to nebolo,“ uviedol Alex Tamáši. Ako dodal, na zápasy šampionátu nezavíta, ale niektoré si pozrie v televízii.

Alex Tamáši, ktorý začínal s hokejom v R. Sobote, hral na dvoch majstrovstvách sveta v seniorskej kategórii. Za národný už odohral 44 stretnutí a skóroval sedemkrát.

Prezident SZĽH Miroslav Šatan avizoval aj príchod krídelníka Miloša Kelemena zo zámoria. Pre rodáka z Lučenca to bude tretí šampionát medzi seniormi. V tejto sezóne odohral v NHL desať zápasov za Arizonu Coyotes a do štatistík si pripísal jednu asistenciu. Za farmársky klub Tucson Roadrunners strelil v AHL šestnásť gólov a zaznamenal rovnako šestnásť asistencií. V predchádzajúcom ročníku odohral Kelemen v NHL štrnásť duelov a dal jeden gól. V roku 2022 bol súčasťou reprezentačného tímu, ktorý získal na ZOH v Pekingu bronzové medaily.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív A. Tamášiho