O priazeň voličov sa v prezidentských voľbách uchádza deväť kandidátov

ilustračné foto

Na Slovensku sa v sobotu 23. marca uskutočnia prezidentské voľby. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 h a zatvoria o 22.00 h. O priazeň voličov sa uchádza deväť kandidátov – Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. Kandidatúry sa vzdali rodák z Revúcej Andrej Danko i Róbert Švec. Ich mená však nájdete na hlasovacích lístkoch.

Volič môže zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta, teda toho, ktorému sa rozhodol odovzdať hlas. Ak zakrúžkuje viac poradových čísiel kandidátov, je takýto hlasový lístok neplatný. Hlasovací lístok potom vkladá volič do obálky a následne do volebnej schránky. Volič je povinný odložiť nesprávne upravený hlasovací lístok do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Ak v prvom kole nezíska ani jeden z prezidentských kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa v sobotu 6. apríla konať druhé kolo volieb. Postúpia do neho dvaja kandidáti, ktorí v tom prvom získajú najviac hlasov.

Úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová sa opätovne neuchádza o tento najvyšší ústavný post. Jej päťročné funkčné obdobie sa skončí 15. júna. Predchodcom Čaputovej v Prezidentskom paláci bol Andrej Kiska. Ivan Gašparovič, rodák z Poltára, ako doteraz jediný prezident SR zastával túto funkciu dve funkčné obdobia. Prvým prezidentom bol Michal Kováč a druhým Rudolf Schuster.

V roku 2014 kandidoval na funkciu prezidenta aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Zdroj: vobraze.sk, ministerstvo vnútra