Zachováva tradície v podobe miniatúrnych krojovaných bábik. Najnovšie šije aj vnučkám

Gabriela Medvedova - vyšivky miniatúrnych bábik

Tradičné motívy a remeselná tvorba jej proste učarovali. Bábikárka Gabriela Medveďová, rodáčka z Tisovca, už roky vyrába miniatúry krojov i ľudové odevy. Sú typické farebnosťou a ornamentom charakteristickým pre Gemer-Malohont. Poznať ju môžete aj z rôznych podujatí z oblasti tradičnej ľudovej kultúry ako je rontouka, mitrovanie či Koliesko. Bábiky prezentovala posledne aj v lučeneckej galérii. Spájaná je s Hrachovom, kde pracuje v potravinách a tvorila mnohé bábiky cez projekty. Momentálne žije v Hnúšti a s radosťou šije aj trom vnučkám. Tie najmenšie, dvojičky mali počas Vianoc rok, a tak niektoré oblečenie šije rovno dvojmo.

„Vyšívaniu sa venujem viac ako 17 rokov, som vyučená krajčírka,“ uviedla pre vobraze.sk 48-ročná Gabika Medveďová, ktorá je držiteľkou regionálnej značky Gemer – Malohont.. Ako nám prezradila, vyšívanie ju bavilo už v detstve. Vznikali tak prvotiny, ako šatôčky pre bábiku. Jej tvorba začala karnevalovými kostýmami. „Cez tieto kostýmy som začala čarovať tieto moje zručnosti,“ hovorí a dodáva, že potom ich začala zapožičiavať pre druhých rodičov a ich deti. „Rodičia mi to schvaľovali a postupne z roka na rok som sa z piatich kostýmov dostala na sto kusov. Potom ma podchytila vtedajšia starostka z Rimavských Zalužian Janka Ďurišová a konkrétne ku krojom na bábiky som sa dostala v rokoch 2007-2008,“ spomenula.

Gabriela Struhárová Medveďová

Keď prišla do Občianskeho združenia Ozveny, tak začala robiť rôzne aktivity. „V tom čase som bola vedúca materského centra a tam sa to rozbehlo. Mala som na starosti rodičov s deťmi, ktorí boli na materskej, tvorila som im programy a cez tieto programy vznikol malý projekt 10 kusov bábik v kroji. Veľmi ma podporili kolegyne Stanka Zvarová, Mirka Kubaliaková a Elenka Kubaliaková. Tento projekt mal úspech,“ priblížila Medveďová.

Spolupráca s Moravou

O dva, tri roky napísali väčší projekt na bábiky v kroji. „Tam bola spolupráca s Moravou a so Slovenskom. Ukončenie tohto projektu vyvrcholilo výstavou v mlyne vo Veľkých Teriakovciach,“ podotkla. Verejnosť mala vtedy možnosť vidieť 60 kusov bábik, z toho 30 bolo z nášho regiónu Gemer-Malohont. „Väčšinou sa prezentujú krojmi Rejdová, Kokava a Klenovec. Podľa kroja viete, z ktorej oblasti sú,“ priblížila. Výšivka z Gemer-Malohontu je výnimočná svojou jednoduchosťou. Kroj nie je príliš zdobený a práve v tej jednoduchosti spočíva krása. Používajú sa v ňom biele, červené, modré, poprípade čierne nitky. Tie sa striedajú a vytvárajú vzor. Kokavská výšivka je podľa Medveďovej napríkad už komplikovanejšia.

Gabriela Medveďová šila aj ľudové odevy pre súboristov z Klenovca či Hnúšte. „Keď idem urobiť taký kroj, tak sa snažím ujasniť si so zákazníkom, čo vlastne potrebuje. Nájdem si materiály. Buď cez internet alebo mám rada kamennú predajňu Lux. A vždy sa snažím najviac priblížiť predstavám zákazníka,“ povedala.

V blúzke sa nemusíte báť schudnúť, ani pribrať

Ľudové odevy sú podľa Medveďovej dobré v tom, že odev s jej majiteľom „rastie“. „Blúzku oblečiete aj o 10 rokov, nemusíte sa báť schudnúť, ani pribrať. Tento odev sa prispôsobí, aby vám bol dobrý. V tomto naši predkovia boli veľmi rozumní. Nič nevyhodili, všetko sa zužitkovalo, každý kúsok látky,“ spomenula. Mali hlavný strih kocka a obdĺžnik. Z toho vyšli nohavice i košeľa. Pri krku stačilo dať šnúrku a pekne sa to tam nariasilo. „Tým sa vytvoril, ako keby dokonalý vzhľad a vyzeralo to, ako na mieru ušité. A tieto starodávne strihy ja stále udržiavam a používam,“ skonštatovala Medveďová, ktorá si stále udržiava pozíciu remeselníčky. „Zvyknú ma ľudia osloviť, že sa im páči fotografia alebo majú špeciálnu požiadavku. A podľa toho ja tvorím. Upravujem aj spoločenské šaty aj rôzne oblečenie. Do budúcna by som si priala robiť majsterku pre učnice a svoje skúsenosti odovzdať mladším,“ uzavrela.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Gabriela Medveďová,