Na olympiádu mieri Revúčan. Biatlonistka Kapustová môže byť jeho nasledovníčkou

Tomáš Sklenárik
Tomáš Sklenárik

Biatlonista Tomáš Sklenárik z Revúcej si zabezpečil miestenku na zimné olympijské hry v Pekingu. Dvadsaťdvaročný člen banskobystrického UMB Biathlon Teamu zažije debut pod piatimi kruhmi. „Je super, že sa na olympiáde predstaví aj Revúčan. S Tomášom sme spolu trénovali v revúckom i podbrezovskom klube. Sme z rovnakého mesta. Toto je jeho prvá sezóna medzi mužmi a hneď sa dostal aj na olympiádu. Klobúk dole pred ním,“ povedala pre vobraze.sk biatlonistka Ema Kapustová. Devätnásťročná Revúčanka je členkou ŠK Železiarne Podbrezová.

Obidvaja začínali s biatlonom v Revúcej. „Myslím si, že Tomáš Sklenárik je veľmi talentovaný a šikovný biatlonista. Môže toho vo svojej kariére veľa dokázať,“ uviedla Kapustová. Ako dodala, nadchádzajúcu olympiádu by v televízii sledovala tak či tak, teda aj keby tam nebol športovec z jej rodného mesta. „Nenechala by som si zápolenia pod piatimi kruhmi ujsť. Určite budem Tomášovi v pretekoch držať palce,“ podotkla. Prvou biatlonistkou z revúckej liahne, ktorá súťažila na ZOH, bola Martina Chrapánová.

Ema Kapustová túži v budúcnosti štartovať na olympiáde. Pred rokom upútala bronzovou medailou na svetovom šampionáte v rakúskom Obertilliachu. Získala ju vo vytrvalostných pretekoch kadetiek na 10 km. V aktuálnej sezóne už zvádza súboje v juniorskej kategórii. V januári štartovala na európskom šampionáte v slovinskej Pokljuke. Predstavila sa v štyroch pretekoch. Najlepší výkon predviedla v stíhačke na 10 km, obsadila v nej 18. priečku. „Posunula som sa o 29 miest, keď vychádzam z toho, akú som mala východiskovú pozíciu na štarte. Toto ma nakoplo. V stíhacích pretekoch všetko klapalo, na strelnici som minula len raz,“ priblížila.

Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km sa umiestnila Kapustová na 23. priečke. V rýchlostných pretekoch na 7,5 km skončila na 47. pozícii. Zápolila i v zmiešanej štafete, v ktorej obsadili Slováci pätnáste miesto. „Celkovo som spolovice spokojná so svojím účinkovaním na ME. V dvoch pretekoch som sa potrápila strelecky i bežecky. Moje výkony sa však zlepšujú. Myslím si, že vo vzťahu k majstrovstvám sveta, ktorý budú v USA, idem dobrým smerom,“ povedala Ema Kapustová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Kapustovej, Björn Reichert/Bhoto.de