Slávnostne začali s terénnymi úpravami. Tie súvisia s výstavbou rimavskosobotského priemyselného parku + video

V Rimavskej Sobote dnes oficiálne začali s výkopom hrubých terénnych úprav spojených s výstavbou priemyselného parku. Na pripravovanú časť v lokalite určenej na výstavbu je napojená avizovaná výstavba závodu, ktorý má priniesť viac ako 400 pracovných príležitostí. Investorom je nemecká spoločnosť Winkelmann, ktorá tu chce vyrábať nádrže do tepelných čerpadiel v hodnote investície 110 miliónov eur. Pracuje sa na pravej strane na vjazde do Rimavskej Soboty. Podľa slov povereného ministra hospodárstva Petra Dovnhuna ide o prvý dôležitý krok pre rozvoj Rimavskej Soboty a okolia, čo prinesie prácu nielen 400 zamestnaným ľuďom, ale aj firmám v nadväznosti na túto výrobu.

„Tento deň sa zapíše zlatými písmenami do dejín Rimavskej Soboty,“ povedal primátor mesta Jozef Šimko a poukázal na to, že od vzniku Slovenskej republiky okres patrí k okresom s najväčšou mierou nezamestnanosti. Ako spomenul, jasal vtedy, keď vláda SR odsúhlasila 9,8 mil. eur na výstavbu priemyselného parku, na vybudovanie infraštruktúry. „A dnes je to tu,“ povedal a dodal, že investori prichádzajú len tam, kde je vybudovaná infraštruktúra a preto pevne verím, že sa novej vláde podarí pokračovať v rozšírení cestnej infraštruktúry aj okolo Rimavskej Soboty skôr, ako v avizovanom roku 2040-2045.

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Peter Švec je veľmi rád, že sa podarilo rýchle nadviazanie komunikácie s investorom a rokovaniam, ktoré vyvrcholili podpísaním memoranda v marci. „Prispievame aj k vyvažovaniu ekonomiky s dôrazom na nové odvetvie a obnoviteľné zdroje aj kvôli energetickej kríze. Toto má budúcnosť a rastový potenciál,“ spomenul.

Verí, že týmto budú mať bývalí obyvatelia, ktorí odišli za prácou, dôvod vrátiť naspäť do R. Soboty. „Čaká nás náročný proces a symbolické šampanské si budeme môcť otvoriť, pokiaľ vyjdú zo závodu prvé produkty. Je to strategickou investíciou, čo Volvo znamená pre Slovensko,“ poznamenal. Švec.

V uplynulých mesiacoch sa v lokalite pracovalo na hydrogeologickom prieskume spojenom s prípravnými prácami. Na poli sa po dažďoch zbiera voda. Podľa konateľa MH Invest Ivana Znášika dali vypracovať prieskum hydrogeologického územia a jeho záver je, že pri spevnení a odvádzaní vôd z celého územia táto stavba vylepší hydrogeologické pomery a prinesie skôr benefity pre neďaleké stavby či obec Čerenčany.  

O pár mesiacov by tak podľa Ivana Znášika mala prísť spoločnosť a dovtedy pripravia inžinierske siete. „Je to prvá časť priemyselného parku. V druhej etape sa investor plánuje rozšíriť a v priebehu pár rokov by mohol dať prácu ďalším ľuďom v Rimavskej Sobote a okolí,“ povedal. Ako dodal, do konca tohto roka chcú dokončiť spevňovanie a na začiatku budúceho roka sa má začať s budovaním pilotov pod samotnú stavbu priemyselnej haly. „Samotný štart nového podniku v priebehu prvého štvrťroku 2025,“ dodal.