Nemecký investor chce v R. Sobote vyrábať tepelné čerpadlá. Zamestnať by mal stovky ľudí + foto a video

Rokovanie s investorom pred podpísaním memoranda o spolupráci na radnici v R. Sobote

V Rimavskej Sobote bol predstavený nemecký investor – spoločnosť Winkelmann. Elektrotechnická firma tu chce vyrábať nádrže do tepelných čerpadiel a ohrievačov. Celková investícia by mala presiahnuť 100 miliónov eur. Vytvorených má byť 450 pracovných miest. Na radnici mestského úradu dnes podpísali memorandum o spolupráci za účasti povereného predsedu vlády a povereného ministra hospodárstva. Ako na tlačovej konferencii uviedol Heinrich Winkelmann, pôjde o výrobu nádrží pre čerpadlá a tepelné ohrievače. „Som veľmi rád, že tu môžem byť. Našli sme podľa mňa dobré partnerstvo v tomto regióne Slovenska. Rozhodli sme sa postaviť a neskôr aj prevádzkovať nový výrobný závod na výrobu zásobníkov na horúcu vodu, kde sa využíva karbónová oceľ,“ povedal Winkelmann.

Ako spomenul, ich spoločnosť je rodinnou firmou. Založil ju jeho prastarý otec v roku 1898. „Teraz máme približne 4-tisíc zamestnancov, dva závody v Poľsku, dva v Turecku, jeden v Číne, Mexiku, Spojených štátoch a hlavná centrála je v Nemecku,“ priblížil a dodal, že spoločnosť sa venuje viacerým divíziám – Automotive, Building & Industry a Flowforming a momentálne sa venujú aj obnoviteľným energiám. Podotkol, že v ich firme majú naozaj spravodlivé odmeňovanie. „V prípade všetkých zamestnancov, môžete si to skontrolovať. Verím, že to bude platiť aj tu,“ dodal vo vzťahu k mzdám.

Poverený predseda vlády SR Eduard Heger (Demokrati) uviedol, že výroba by mala byť odštartovaná začiatkom roka 2025. Podľa jeho slov ide o sektor, ktorý má pred sebou veľký potenciál, pretože veľmi výrazne prispieva k dekarbonizácii priemyslu alebo vôbec spoločnosti, ale taktiež aj k plneniu klimatických cieľov. „Preto sa očakáva jeho veľký rast a zároveň aj rozvoj investície tu v Rimavskej Sobote,“ povedal Heger. Zároveň dodal, že vláda prispeje investičnou pomocou 41 mil. eur a pomôže aj pri nábore a rekvalifikácii pracovnej sily.

V Rimavskej Sobote vláda na lokalitu priemyselného parku pred dvomi rokmi vyčlenila takmer 10 miliónov eur bez DPH. Stavať sa zatiaľ nezačalo. V roku 2021 bolo podpísané aj memorandum s nemeckou spoločnosťou Ziegler Groupe, ktorá sa zaoberá drevovýrobou. Neskôr z tejto spolupráce zišlo. Ako pre vobraze.sk povedal  poverený minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati), dôvod prečo tento investor za bývalého ministra Richarda Sulíka neprišiel do R. Soboty, komentovať nebude. „Pracujeme na tejto investícii, ktorá bola dnes podpísaná. Dotiahneme ju do konca a fabriky tu budú stáť a budú dávať ľuďom prácu,“ ubezpečil.

Podľa jeho ide v tomto prípade o modernú výrobu pre 21. storočie, ktorá je vysoko sifistikovaná a prekrýva ostatné, dáva strojnícky základ, vzdelanostný a napomáha rozvoju školstva.

Zdroj: vobraze.sk 

Do R. Soboty má prísť Heger, Hirman i Kollár. Dôvodom je investor z odvetvia elektrotechniky