Začiatok stavebných prác predpokladajú na koniec septembra. V súčasnosti prebieha pyrotechnický a archeologický prieskum

Výstavba rimavskosobotského priemyselného parku je vo finálnej fáze prípravy. Pre vobraze.sk to uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík. Ako dodala, v súčasnosti sa uskutočňuje na jeho území pyrotechnický a archeologický prieskum. „Začiatok samotných stavebných prác predpokladáme koncom septembra tohto roka,“ avizuje.

„Aktuálne plánované stavebné práce sú do konca roka 2024 a budú prebiehať v rôznych oblastiach – príprava časti územia pre budúceho investora, vybudovanie sieťových prípojok, vybudovanie externej infraštruktúry a podobne,“ priblížila hovorkyňa rezortu hospodárstva. Ako doplnila, v budúcnosti predpokladajú príchod ďalších investorov do tohto priemyselného parku a teda pokračovanie v príprave pre konkrétnych investorov.

Objasnila, že realizačné práce pri budovaní priemyselných parkov zahŕňajú tie, pri ktorých sa nevyžaduje účasť a vstup budúceho investora. Príkladom toho sú prieskumy. Dodala, že potom sú to práce, ktoré nie je možné realizovať bez účasti a vstupov budúceho investora. „Napríklad hrubé terénne úpravy, požiadavky na infraštruktúru, siete a pod. V tomto prípade realizácia druhej časti prác nadväzuje na investičnú zmluvu s prvým investorom v priemyselnom parku v Rimavskej Sobote, ktorá bola podpísaná koncom mája so spoločnosťou Winkelmann,“ vyjadrila sa Mária Pavlusík.

Hovorkyňa ministerstva hospodárstva v závere júla pre vobraze.sk uviedla, že priemyselný park v Rimavskej Sobote sa člení na štyri časti, pričom v súčasnosti sa pracuje na vybudovaní jeho prvej časti. „Dve ďalšie sa budú budovať postupne v nasledujúcom období. Štvrtá časť je vyhradená na technickú infraštruktúru celého parku,“ spresnila. Ako vtedy uviedla, celkové dokončenie priemyselného parku je plánované na jún 2025.

Na začiatku júla schválila úradujúca vláda návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii na investičný projekt „Winkelmann Building + Industry výrobný závod pre zásobníky vody v Rimavskej Sobote“, ktorého uskutočnenie je vo verejnom záujme. O jeho vydanie požiadala spoločnosť Winkelmann Building + Industry Slovakia. Táto investícia sa má zrealizovať práve v pripravovanom priemyselnom parku.

Minulý rok v júli schválila vtedajšia vláda návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii na investičný projekt „Priemyselný park Rimavská Sobota“, ktorého uskutočnenie je vo verejnom záujme. Podľa materiálov k tomuto rozhodnutiu strategické územie tvoria pozemky s rozlohou 164,83 ha, ktoré sú „nevyhnutne potrebné na realizáciu významnej investície a jej doplnkových stavieb a zariadení“. Ako sa v nich ďalej uvádza, prevažná časť strategického územia investičného projektu „Priemyselný park Rimavská Sobota“ sa nachádza v katastrálnom území Rimavskej Soboty, pričom časť nevyhnutnej externej infraštruktúry sa nachádza v katastrálnom území Čerenčian.



Zdroj: vobraze.sk