O primátorskú stoličku má v R. Sobote záujem šesť kandidátov. Len dvaja sú nezávislí

Radnica Rimavská Sobota

O primátorské kreslo v Rimavskej Sobote chce zabojovať v jesenných komunálnych voľbách šesť kandidátov. Okrem súčasného primátora Jozefa Šimka (71), ktorý bude chcieť obhájiť svoj post ako nezávislý kandidát, do boja vstúpili ešte štyria muži a jedna žena.

Zálusk na funkciu primátora Rimavskej Soboty si robia Jaroslav Bagačka (60), Nadežda Demeterová (66), Csaba Horváth (37), Ivan Hazucha (52), Zsolt Lajka (37). Na mestskom úrade dostali do včera polnoci šesť kandidátnych listín na primátorský post. Dvaja sú nezávislí, dvaja sú kandidátmi politických strán a dvoch podporujú koalície.

Podľa slov súčasného primátora Jozefa Šimka ide do volieb jednoznačne vyhrať. „Rozhodol som sa preto, že túto bandu urýchľovačov nemôžem pustiť k moci, pretože do roka a do dňa by toto mesto zničili. Ale to takto napíšte,“ povedal dnes pre vobraze.sk primátor Jozef Šimko. Je zároveň poslancom Národnej rady SR i poslancom Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja.

Širokú podporu politických strán má poslanec rimavskosobotského mestského zastupiteľstva
Jaroslav Bagačka. Kandiduje za stredové a stredopravé strany. Ako pre vobraze.sk priblížil, v kampani ho podporuje koalícia strán KDH, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, NOVA, Kresťanská únia, Zmena zdola, Sloboda a solidarita, Za ľudí, Spolu, Progresívne Slovensko. Bagačka je riaditeľom Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote.

Nadežda Demeterová pôvodne avizovala že bude kandidovať ako nezávislá. Zbieranie podpisov podľa jej slov napokon nerozbehli. Ako pre vobraze.sk ďalej uviedla, svoj zámer prehodnotila a kandiduje s podporou Občianskej konzervatívnej strany (OKS). „Trochu sa nám to časovo natiahlo a už nebolo tak veľa času, aby sme mohli urobiť podpisovú stranu ako nezávislí,“ vysvetlila podnikateľka Nadežda Demeterová. Je konateľka a spolumajiteľka spoločnosti RISO – R.

Csaba Horváth tiež kandiduje na post primátora Rimavskej Soboty. Avizoval, že o dôveru voličov sa bude uchádzať ako nezávislý kandidát. Podľa jeho slov aj vyzbieral potrebný počet podpisov, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu prehodnotil. Ako pre vobraze.sk uviedol, došlo k menšej zmene a dohodol sa s politickou stranou Princíp, za ktorú kandiduje. „Ako prvý som odovzdal kandidátku na mestskom úrade,“ povedal Csaha Horváth, ktorý je riaditeľom organizácie Opre Roma Slovensko a v súčasnosti pracuje na Obecnom úrade v Barci.

Do súboja o primátorské kreslo v Rimavskej Sobote vstúpil aj Ivan Hazucha. Je poslanec mestského zastupiteľstva a zároveň okresný predseda strany Smer – SD. Kandiduje za koalíciu Smer-SD, Hlas-SD, Republika. Je vedúcim prevádzky kanalizácií a ČOV v Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Zsolt Lajka ide do volieb ako nezávislý kandidát, čo aj avizoval. Pracuje v bankovom sektore. Bol prvým, kto ohlásil svoj záujem kandidovať na post primátora Rimavskej Soboty. Bol aktívny džudista a v súčasnosti sa venuje tomuto športu ako tréner.

Kandidátne listiny bolo potrebné doručiť do včerajšej polnoci. Mestská volebná komisia ich preskúma a rozhoduje aj o registrácii kandidátov. Komunálne voľby boli vyhlásené na 29. októbra.

Zdroj: vobraze.sk