Organizátori Rontouky a Kolieska už oznámili termín a aj tohtoročné zameranie podujatí

Organizátori oznámili, kedy sa Gemersko – malohontské folklórne slávnosti pod názvom Klenovská rontouka a Festival ľudovej kultúry mladých folkloristov Koliesko v Kokave nad Rimavicou v tomto roku uskutočnia. Pripravujú na koniec júna a začiatok augusta. 

Klenovská Rontouka sa má uskutočniť v dňoch 23. – 25. júna. „Budeme sa venovať pastiersko-valasskej tematike, zvykosloviu od jari do turičných sviatkov, výročiu narodenia aj úmrtia Jánošíka,“ povedala pre vobraze.sk odborná pracovníčka pre folklór GMOS a dramaturgička slávnosti Stanislava Zvarová z FS Vepor. Ako avizuje, mali by príšť aj hostia zo srbskej Vojvodiny a Maďarska. „Okrem našich vzácnych ľudí z regiónu, ktorí pôsobia v našich regionálnych folklórnych zoskupeniach, to ďalej budú hostia zo Spiša – s krásnym programom prezentujúcim prácu pastierov – valachov. Vystúpiť by mal aj FS Technik,“ doplnila. V pláne majú onedlho už druhé stretnutie programovej rady. 

Festival ľudovej kultúry mladých folkloristov Koliesko je naplánovaný na 3.-6. augusta. Tento rok sa bude niesť v znamení výročí a jubilantov, a to jednak rodákov i folkloristov. „Bude ich dosť. A k tomu budu charakterom prispôsobené aj programy či účinkujúci,“ uviedla Blanka Harasimová, vedúca Miestneho kultúrneho strediska v Kokave. Podľa jej slov je tento rok aj 100. výročie založenia Miestnej ľudovej knižnice v Kokave, čo sa prejaví aj na tohtoročnom Koliesku. Prvé nápady od členov Programovej rady Kolieska na programy aj účinkujúcich podľa Harasimovej padli koncom januára.

„Niektoré sú už tradične udržiavané každým ročníkom, ale zazneli aj nové návrhy na zaujímavé programy, ktoré sa pokúsime zrealizovať. Plánuje sa aj mnoho sprievodných programov, ktoré sa tešia svojej popularite,“ prezradila. 

Zdroj: vobraze.sk