Na Rontouke v Klenovci odzneli silné príbehy. Ocenili hasiča i darcu krvi. Program pokračuje + foto a video

Počas Klenovskej rontouky, Gemersko-malohontských folklórnych slávností v Klenovci, odzneli silné príbehy. V rámci pestrého programu 43. ročníka folkórnych slávností ocenili niekoľko osobností. V piesňach a spomienkach zaspomínali aj na osudy ľudí, Novoklenovčanov, ktorí sa vrátili do starej vlasti zo Zakarpatska. Na pódiu sa vystriedalo viacero súborov, medzi nimi aj potomkovia Novoklenovčanov z FS Vepor. Na pódiu sa po otvorení festivalu vystriedali folkloristi z Terchovej, Prešova, či Trombitáši Štefánikovci od Púchova. Pri zotmení prišiel a rad obradový folklór o mágii a čarovaní. Večerný program zavŕšil ONY – FS Kumšt z Bratislavy, ktorí pokračovali v téme silných príbehov mnohých. Priblížili silu týchto Jánskych nocí, ktoré sú najkratšie v roku.

Program z hlavného pódia je premietaný na veľkú obrazovku umiestnenú pri hlavnom pódiu. Pokračuje aj v sobotu na malej scéne aj na námestí. Predstavia sa tu domáci malí aj veľkí folkloristi. Celodenný program zavŕši o 20.00 hodine program Chlieb náš každodenný, ktorý je zameraný na typické práce na dedine. O 22.00 hodine nasleduje hudobno-tanečná inscenácia inšpirovaná dejinnými udalosťami a ich dopadom na život Slovákov v podaní UFS Mladosť z Banskej Bystrice. V nedeľu je tradične naplánovaný program v kostole.

Podľa Jána Piliarika, jedného z členov programovej rady GMFS, je na slávnostiach bohatý program aj pre náročnejších divákov. „Je tu veľa výstav aj remeselníkov,“ uviedol pre vobraze.sk Piliarik. Ako spomenula moderátorka Marianna Resutíková, na festivale je úžasná atmosféra, perfektní ľudia a je sa na čo tešiť.

Klenovec ocenení

Počas otvorenia zaznela hymna a boli udelené najvyššie ocenenia obce Klenovec. Odovzdala ich klenovská starostka Zlata Kaštanová so svojím zástupcom Milanom Čajkom. „Sú to ľudia, ktorí sa chopili svoje práce, pridali k nej kus talentu, tvorivosti, ale najmä obetavosti, svedomitej práce a usilovnosti. Takíto ľudia robia Klenovec tým, čím je. Snažia sa vytvárať tu doma dobré miesto pre život,“ povedala starostka Zlata Kaštanová.

Čestné občianstvo udelili Jánovi Culkovi za aktívnu pomoc obci Klenovec počas pandémie, za významný podiel v rozvoji hasičstva v Klenovci, ako aj za nezištnú pomoc občanom obce počas náročných životných situácií.
Okrem toho Cenu obce odovzdali firme Lowa production, ktorá je v Klenovci už tri desaťročia najväčším a stabilným zamestnávateľom.

Ján Piliarik, jeden z členov Programovej rady GMFS a moderátorka Marianna Resutíková

Cenu starostky udelili Ľubomíre Vančíkovej. A to za aktívnu, obetavú a dlhoročnú pedagogickú prácu a za významný podiel v rozvoji školstva v obci Klenovec. Ocenený bol aj darca krvi František Zvozil, držiteľ Kňazovického plakety za mnohonásobné darcovstvo krvi. Cenu starostky získal aj Ján Ulický, a to za výrazný podiel na rozvoji obce v duchovnej oblasti a za zásluhy pri rekonštrukcii objektov Evanjelickej cirkvi a. v. v Klenovci.

Ocenenie si na pódiu prebrali aj jubilanti. Osemdesiatnik Štefan Baláž z Rimavskej Soboty, ktorý patrí medzi zakladateľov folklórneho súboru Rimavan a je bývalý riaditeľ MsKS v R. Sobote. Cenu si prevzal aj šesťdesiatnik Drahomír Daloš, moderátor Klenovskej heligónky, ktorý sa svojmu remeslu venuje viac ako polovicu svojho života.

Zdroj: vobraze.sk