Biatlonistka Šteczová z Revúcej mieri na zimnú olympiádu mládeže. Bude ju hostiť Južná Kórea

Biatlonistka Veronika Šteczová z Revúcej sa predstaví na blížiacej sa zimnej olympiáde mládeže. „To, že som získala nomináciu na toto podujatie, považujem za svoj doterajší najväčší úspech. Znamená to pre mňa veľmi veľa,“ povedala pre vobraze.sk sedemnásťročná Veronika Šteczová. Zimné olympijské hry mládeže sa uskutočnia od 19. januára do 1. februára v provincii Kangwon (Južná Kórea) a jej centrami sa stanú mestá Kangnung a Pjongčang. „Súťažiť budem v rýchlostných a vytrvalostných pretekoch a aj od trénera závisí, v ktorých ďalších. Bude to pre mňa dobrá skúsenosť. Chcela by som sa umiestniť čo najlepšie,“ priblížila mládežnícka reprezentantka. Čaká ju debut na vrcholnom podujatí.

Talentovaná Šteczová vyšla z revúckej biatlonovej liahne. Streľba je jej silnejšou stránkou než beh na lyžiach. „Mám dobré základy od trénerov v žiackych kategóriách, ktorými boli Dušan a Milan Chrapánovci,“ podotkla niekdajšia folkloristka Veronika. Už tretiu sezónu háji farby ŠKP Banská Bystrica, kde ju trénuje Branko Michalech. „Beh je v mojom podaní slabší, ale zdokonaľujem ho z roka na rok,“ reagovala. Doplnila, že má tri tituly majsterky Slovenska a medaily z ďalších republikových šampionátov.

Prebiehajúca sezóna je premiérovou, v ktorej štartuje na pretekoch IBU Cupu junioriek a po decembri mala na strelnici 90 – percentnú úspešnosť. Miestenku na olympiádu mládeže si zabezpečila po nominačných pretekoch kadetiek, ktoré sa uskutočnili na konci decembra v Novom Měste na Moravě. Vo vytrvalostných pretekoch obsadila druhé miesto a v rýchlostných tretie. Túžila získať miestenku na zimnú olympiádu i na juniorské majstrovstvá Európy (Poľsko) a mládežnícke majstrovstvá sveta (Estónsko). Príležitosť na to mala aj tento týždeň na kvalifikačných pretekoch kadetiek v Osrblí. „Nominačné preteky sa mi vydarili. Vo vytrvalostných som obsadila prvé miesto a v rýchlostných piate. Zabezpečila som si účasť na majstrovstvách Európy junioriek i svetovom šampionáte. Beriem to ako odmenu za tvrdé tréningy,“ uviedla Veronika Šteczová, ktorá sa zúčastňuje aj na pretekoch v letnom biatlone.

Na zimnú olympiádu mládeže pocestuje na ázijský kontinent tiež šestnásťročný biatlonista Markus Sklenárik z Revúcej, ktorý je v súčasnosti rovnako ako Šteczová členom ŠKP Banská Bystrica. Je bratom biatlonového reprezentanta v seniorskej kategórii Tomáša Sklenárika, účastníka ZOH v Pekingu 2022.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Šteczovej