Memoriál Štefana Bukviara ovládli v Hnúšti Zvolenčanky. Iskra mala na ňom dva tímy

kadetky VK Iskra Hnúšťa

Mestská športová hala v Hnúšti bola včera dejiskom prvého ročníka Memoriálu Štefana Bukviara vo volejbale kadetiek. Triumfovali na ňom hráčky TJ Slávia TU Zvolen, ktoré vo finále pokorili Krupinčanky 2:1 na sety. Zvolenčanky kráčali na turnaji od víťazstva k víťazstvu. Tajbrejk priniesol rovnako aj rozuzlenie duelu o tretiu priečku. Volejbalistky áčka Iskry Hnúšťa v ňom podľahli VK Pirane Brusno 1:2. „Zápas rozhodli maličkosti. Naše dievčatá odohrali kvalitný turnaj. Ukázali, že vedia hrať aj so silnejšími tímami. Účinkovanie na memoriáli hodnotím veľmi kladne. S turnajom i konkurenciou na ňom som bol spokojný,“ uviedol pre vobraze.sk tréner kadetiek VK Iskra Hnúšťa Igor Pasiar. Jeho zverenkyne dosiahli bilanciu dve výhry a dve prehry. Na turnaji sa predstavilo osem kolektívov. Prvé tri miesta obsadili účastníčky oblastnej prvej triedy kadetiek.

Družstvá boli najprv rozdelené do dvoch základných skupín. Tímy, ktoré ich vyhrali, postúpili do finále. Zvolenčanky kraľovali v A – skupine, zdolali v nej áčko Hnúšte, MŠK Žiar nad Hronom i Lokomotívu Čadca zhodne 2:0. Získali deväť bodov. Krupinčanky zas dominovali v základnej B – skupine. Pokorili v nej Brusno, VolleyTeam Prievidza i béčko Iskry Hnúšťa. Krupinské volejbalistky zvíťazili v každom z týchto duelov 2:0 a nazbierali taktiež deväť bodov. Družstvá z druhých miest v skupinovej fáze sa stretli v súboji o konečnú tretiu priečku atď. Brusno zaznamenalo v B – skupine dve výhry a jednu prehru, čo znamenalo šesť bodov.

volejbalistky TJ Slávia TU Zvolen

Hnúšťanské kadetky, ktorú sú líderkami oblastnej druhej triedy, zvíťazili v A – skupine nad Čadcou i Žiarčankami 2:0 a so Zvolenčankami prehrali 0:2. Áčko Iskry obsadilo vo svojej skupine so šiestimi bodmi druhé miesto. Kouč Pasiar poukázal na to, že si zahrali na turnaji všetky hráčky, ktoré mal k dispozícii a vyskúšali rôzne varianty zloženia zostavy. Iskra sa umiestnila na konečnej štvrtej priečke.

Béčko Iskry Hnúšťa tvorili mladšie žiačky, ktoré sa pripravujú na zápolenie vo finálovej skupine v oblasti Stred. Majú ambície postúpiť na majstrovstvá Slovenska. Na memoriáli mladé Hnúšťanky prehrali v základnej skupine s Prievidzou, Brusnom i Krupinou zhodne 0:2 a obsadili v nej bez bodu posledné miesto. V súboji o konečnú siedmu priečku béčko Iskry potom podľahlo Žiarčankám 1:2 a skončilo posledné.

kadetky Iskry Hnúšťa so širším kádrom

„Okrem druhého zápasu mladšie žiačky svojím účinkovaním na turnaji prekvapili. Snaha hrať v poli a nevzdávať sa im vydržala do polovice setov. Nečudo však, veď hrajú len druhý rok. Snaha a ochota z ich strany je. Teším sa na to, čo nás čaká. Dievčatá sú mladé, neskúsené, ale nebojácne. Sú moja krvná skupina, teda skúšam a učím sa, aj s chybami,“ uviedla trénerka mladších žiačok VK Iskra Hnúšťa Adriána Poláková.

Konečné poradie: 1. TJ Slávia TU Zvolen, 2. TJ ŠK VK Krupina, 3. VK Pirane Brusno, 4. VK Iskra Hnúšťa A, 5. VolleyTeam Prievidza, 6. TJ Lokomotíva Čadca, 7. MŠK Žiar nad Hronom, 8. VK Iskra Hnúšťa B.

Štefan Bukviar bol dlhoročným trénerom i funkcionárom VK Iskra Hnúšťa. Ako funkcionár však pôsobil aj v Správnej rade Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) a vrcholom na funkcionárskom poli bola pre neho funkcia viceprezidenta SVF. Dlhoročne zastával pozíciu šéfa oblasti Stred. Zomrel vlani v januári vo veku 77 rokov.

Zdroj: vobraze.sk

Zomrela výrazná osobnosť hnúšťanského volejbalu