Talentovaná biatlonistka Molentová z Revúcej si zabezpečila účasť na vrcholných mládežníckych šampionátoch

Biatlonistka Tamara Molentová z Revúcej si zabezpečila účasť na juniorských majstrovstvách Európy i na svetovom šampionáte. Ovládla nominačné preteky slovenských kadetiek, ktoré sa na konci decembra konali v Novom Měste na Moravě. Triumfovala vo vytrvalostných (10 km) a potom kraľovala aj v rýchlostných pretekoch (6 km). „Som rada, že som uspela v týchto nominačných pretekoch a zabezpečila som si miestenku na mládežnícke majstrovstvá Európy i sveta. Mám dobrý pocit z toho, že sa mi to podarilo takto v predstihu a môžem sa pripravovať na vrcholy sezóny. Dúfala som však, že by som sa mohla na juniorské majstrovstvá Európy nominovať na základe umiestnenia do dvadsiateho miesta v pretekoch IBU pohára,“ uviedla pre vobraze.sk osemnásťročná Tamara Molentová (ŠK Železiarne Podbrezová).

Jej najlepším umiestnením na podujatiach IBU Cupu juniorov je v prebiehajúcej sezóne 24. priečka. Obsadila ju v talianskom stredisku Ridnaun v rýchlostných pretekoch na 7,5 km. „Som spokojná s tým, ako sa vyvíja táto sezóna,“ poznamenala mládežnícka reprezentantka a odchovankyňa revúckeho biatlonu. Jej silnejšou stránkou je tá bežecká. „Myslím si, že sa bežecky držím na dobrej úrovni a v porovnaní s predchádzajúcou sezónou som sa zlepšila v streľbe. Týka sa to presnosti i rýchlosti. Stále však mám čo zlepšovať.“

Má skúsenosti z vrcholných podujatí. Vlani štartovala na Európskom olympijskom festivale mládeže v Taliansku, na majstrovstvách Európy junioriek v Lotyšsku i na svetovom šampionáte v Kazachstane, na ktorom súťažila v kadetskej kategórii. „Chcela by som na majstrovstvách Európy i sveta skončiť lepšie ako pred rokom. Na svetovom šampionáte som bola medzi kadetkami blízko k najlepšej desiatke, obsadila som dvanáste miesto. Veľmi rada by som tentoraz prenikla medzi desať najlepších. Bude to moja rozlúčka s kadetskou kategóriou,“ naznačila Molentová, ktorej trénerom je Peter Kazár. Vo februári sa uskutočnia ME v Poľsku (Jakuszyce) a na prelome februára a marca MS v Estónsku (Otepää).

Tamara Molentová vysoko vyzdvihuje, ako si Revúčanka Ema Kapustová (Otchenash Team) počína na podujatiach Svetového pohára žien. „Je famózne, ako sa jej darí v streľbe a aj v behu medzi skúsenými pretekárkami,“ dodala.

Šteczová a Sklenárik pocestujú na zimnú olympiádu mládeže
Na zimných olympijských hrách mládeže (od 19. januára do 1. februára), ktoré sa uskutočnia v provincii Kangwon (Južná Kórea) a jej centrami budú mestá Kangnung a Pjongčang, sa predstavia dvaja biatlonisti z Revúcej. Veronika Šteczová i Markus Sklenárik sú však už členmi ŠKP Banská Bystrica. Markus je mladším bratom reprezentanta v seniorskej kategórii Tomáša Sklenárika, ktorý štartoval na zimnej olympiáde v Pekingu 2022 a stále je súčasťou kolotoča podujatí Svetového pohára. „Veronika Šteczová štartovala na juniorských pretekoch IBU pohára a je to dobrá strelkyňa,“ priblížila Tamara Molentová. Šteczová obsadila v nominačných vytrvalostných pretekoch kadetiek v Novom Měste na Moravě druhé miesto a v rýchlostných skončila tretia. Markus Sklenárik obsadil v nominačných rýchlostných pretekoch kadetov druhé miesto a vo vytrvalostných štvrté.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Molentovej