V GMM vystavujú portréty rómskych spisovateľov od Šarloty Bottovej + foto a video

Portréty desiatich rómskych spisovateľov vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Namaľované sú akrylovými farbami na plátno a ich autorkou je Šarlota Bottová z Hnúšte. Ako pre vobraze.sk uviedla, veľkorozmerné portréty s akrylovými farbami robila prvýkrát a začiatky neboli ľahké. Prvý obraz premaľovala, ale pri ďalších sa už zdokonaľovala. Vytvoriť výsledné dielo nebolo vždy jednoduché, nakoľko čerpala z fotiek, ktoré neboli vždy zaostrené a boli aj čierno-biele. Navyše sa starala o ťažko chorých rodičov a maľovala po nociach.

Jej obľúbenou autorkou je Tera Fabiánová a osobne sa jej páči obraz Zlatice Rusovej. Vernisážou hudobne sprevádzali ZUŠkári z R. Soboty a výstava potrvá do konca augusta. Pre autorku je najdôležitejšie zachytiť emóciu a čo najvernejšie podobu zobrazovanej osoby. „Myslím si, že sa jej to veľmi dobre podarilo,“ uviedla Ľudmila Pulišová z Gemersko- malohontského múzea. Šarlota Bottová sa venuje maľbe portrétom a vystavovala v Prahe i na Slovensku. Nenavštevovala žiadnu školu umeleckého zamerania, je samouk. Poznatky čerpá z odbornej literatúry, internetu, aj zo skúseností. „To, čo sa naučila a čo nám tu prezentuje, dosiahla vlastnou húževnatosťou, vytrvalosťou a svojou snahou ísť si za svojím snom,“ zdôraznila Pulišová.

Namaľovaním desiatich portrétov rómskych spisovateľov chcela priniesť niečo pozitívne, nakoľko v médiách sú s Rómami spájané väčšinou negatívne veci. Ako uviedla, takouto cestou sa rozhodla, pretože ňou ešte iní nešli.

„Bol to môj nápad a snažila som sa ho takto presadiť. Som rada, že patrím medzi rómskych umelcov, pretože je nás tu málo,“ povedala a dodala, že chcela Rómov odprezentovať spoločnosti, že vedia aj niečo iné, ako je len tanec a spev.

Na portrétoch zachytila osobnosti spisovateliek a spisovateľov – Zdenka Mahajová, Jozef Ravasz, Zlatica Rusová, Tera Fabiánová, Vladimír Oláh, Elena Lacková, Dezider Banga, Ján Šandor, Ľudovít Didi, Eva Plešková.

Šarlota Bottová namaľovala už takmer dvesto obrazov, pomerne veľké množstvo na objednávku, no postupne, s rastúcim záujmom verejnosti, aj pre potreby výstav.

Zdroj: vobraze.sk

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“