Šarlota Bottová maľuje novou technikou. Jej obrazy hýria farbami

Maliarku Šarlotu Bottovú z Hnúšte preslávili obrazy známych osobností. Namaľovala už Michaela Jacksona, Toma Hanksa a veľa ďalších známych osobností. Už nejakú dobu maľuje akrylovými farbami a jej obrazy tak hýria farbami.

Donedávna maľovala svoje obrazy výlučne grafitovými ceruzkami alebo pastelkami. Ako tvrdí, zhruba pred dvoma rokmi začala maľovať akrylovými farbami. „Vzniklo to z toho dôvodu, že som sa v mojej tvorbe chcela posunúť ďalej, a teda že skúsim niečo nové. Nebola som si istá, či mi to pôjde. No napriek tomu, že som s touto technikou nemala skúsenosť, som spokojná. Síce tam je ešte čo naprávať, no človek sa stále učí,“ uviedla pre vobraze.sk s úsmevom Šarlota Bottová. Podľa nej je hlavný rozdiel oproti maľovaniu s grafitovými ceruzkami v tom, že sa musela v prvom rade naučiť miešať farby. Zdôraznila, že aj ľudia majú väčší záujem o túto techniku. „Myslím si, že rozdiel je aj v tom, že maľovanie akrylovými farbami je menej náročné na čas. Vytvorenie obrazu grafitovými ceruzkami mi zaberie omnoho viac času,” doplnila.

Obrazy známych ľudí, ktoré stihla namaľovať novou technikou, hýria farbami. Takto už namaľovala Matku Terezu, Johna Lennona, Marilyn Monroe, Rafaela Nadala a mnoho ďalších známych ľudí. Ako Šarlota prezradila, vytvorenie jedného takéhoto obrazu jej trvá zhruba osem hodín. Robí tiež obrazy na zákazku. Ľudia ich napríklad podarujú niekomu blízkemu ako darček k sviatku. „Mala som ľudí aj z blízkeho okolia, no boli aj zďaleka. Tam som mala zákazníka z Banskej Bystrice alebo Bratislavy.” Doteraz najväčší obraz, ktorý namaľovala, bol práve na zákazku a objednala si ho jedna pani z Banskej Bystrice. „Bola na ňom vyobrazená jej dcéra a vnúča. Bola to staršia kresba a mala rozmery 130 x100 centimetrov,” podotkla.

Chystá novú výstavu
Šikovná výtvarníčka mala už niekoľko autorských výstav. Aktuálne môžu ľudia jej obrazy obdivovať na výstave vo Vihorlatskej knižnici v Humennom. „Na tejto výstave sú portréty väčšinou zahraničných osobností, ktoré sú namaľované tromi rôznymi výtvarnými technikami – akrylovými farbami, grafitovými ceruzkami a pastelkami. Sú tam nové i staršie obrazy. Výstava, ktorú budem mať čoskoro v Hnúšti, bude však úplne o niečom inom. Vznikla cez projekt a budú na nej prezentovaní rómski spisovatelia,“ prezradila maliarka. Podľa jej slov sa rada zúčastňuje na workshopoch, kde učí deti kresliť a maľovať.

V minulom roku sa jeden taký konal v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. “Uskutočnil sa online formou, lebo bol vtedy problém s covidom. Detičkám som vysvetľovala, ako kreslím pastelkami , alebo akú farebnú tóninu majú použiť. Páčilo sa im to,” povedala Šarlota s tým, že v blízkej budúcnosti sa veľmi rada zúčastní aj na ďalších takýchto podujatiach. Okrem toho vytvára pre rómske noviny Romano Nevo Ľil titulné kresby na aktuálnu tému.

Pokúsila sa namaľovať syna
Okrem kreslenia jej radosť robia aj dvaja synčekovia. Mladší má štyri roky a starší trinásť. Ako je to u nich s umeleckými vlohami? „Starší syn vie kresliť, všimla som si, že má talent, no nevenuje tomu nejakú zvláštnu pozornosť. Hoci mu aj dohováram, že by to mal ľahšie, ako som mala ja, lebo by mal aj materiál i pomôcky, no nechce sa mu. Možno ho to časom chytí, veď aj mňa to chytilo až na strednej škole,” uviedla umelkyňa. Prezradila, že sa staršieho syna raz pokúšala namaľovať. „No ten obraz sa mi nepáčil. Neviem prečo, ale keď maľujem rodinu, nejako mi to nejde,” smeje sa Bottová a zároveň dodala, že sa nevzdá a po dokončení rozrobených malieb sa pustí do maľovania detí na plátno. Tvrdí, že na iné aktivity vo svojom voľnom čase nemá čas, lebo ho delí medzi rodinu a kreslenie. Veľmi rada si však zájde s rodinkou do prírody.

Šarlota Bottová pochádza z Veľkých Teriakoviec, neskôr bývala v Rimavskej Bani a v súčasnosti žije v Hnúšti. Maľovaniu sa začala venovať na strednej škole. Špecializuje sa na kreslenie portrétov, na ktorých zvečňuje známe domáce i zahraničné osobnosti zo sveta hudby, filmu či politiky. Pod jej šikovnými rukami už ožila i nejedna postava z komiksu. Svoje obrazy prezentovala na výstavách v Prahe, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobotę či v Martine.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Š. Bottovej

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“