Šarlota Bottová maľuje aj komiksové postavy

Šarlota Bottová je mladá umelkyňa, ktorá sa špecializuje na kreslenie portrétov. Keď sa na jej portréty pozriete, máte pocit, akoby ste sa pozerali na fotografie. Napriek tomu, že sa výtvarnému umeniu venuje ako samouk, jej obrazy si už našli mnoho priaznivcov. Namaľovala už vyše sto obrazov. Zvečňuje na nich známe domáce i zahraničné osobnosti z hudby, literatúry či politiky. Pod jej šikovnými rukami už ožila i nejedna postava z komiksu.

Šarlota Bottová (31) pochádza z Rimavskej Bane a už trinásť rokov žije v Hnúšti. Má dve deti. Venuje sa maľbe portrétov grafitovými ceruzkami. Obrazy vytvára aj farebnými pastelkami. Nenavštevovala žiadnu umeleckú školu. V rozhovore pre vobraze.sk porozprávala aj o tom, ktorý umelec ju inšpiruje v maľovaní.



Všetko, čo viete o maľovaní, ste sa naučili sama. Čo bol moment, ktorý vás posunul k maľovaniu?
Talent som zdedila po otcovi, ale všetko som sa naučila sama. On sa ale kresleniu nevenuje. Na to, akú si vybrať ceruzku, papier alebo techniku, som prišla časom sama, pretože nemám umeleckú školu. V tomto som samouk.

Venujete sa prevažne maľovaniu portrétov? Prečo ste si vybrali práve tento štýl?
Portréty ma zaujali už na strednej škole a prirástli mi k srdcu. Pokúšala som sa maľovať aj akrylovými farbami, ale to ma až tak nebavilo.

Venujete sa aj iným námetom?
Kreslím aj komiksové postavy, najradšej mám Jokera. Nemám problém pustiť sa aj do niečoho nového.

Akou technikou maľujete?
Portréty maľujem grafitovými ceruzkami. Som s nimi od začiatku a je to moja najobľúbenejšia technika. Kreslím aj pastelkami, čomu som sa začala venovať asi štyri roky dozadu.

Ako dlho trvá, kým namaľujete obraz? A kde všade čerpáte inšpiráciu?
To neviem celkom presne povedať. Vždy to záleží na veľkosti obrazu a počte tvárí, ktoré kreslím. Napríklad namaľovanie obrazu vo formáte A3 mi trvá aj desať hodín. Inšpirácie najčastejšie čerpám z internetu.

Viete nám prezradiť, koľko obrazov ste už namaľovali?
Presné číslo neviem povedať, ale určite ich už bude cez sto.

A máte aj nejaký svoj umelecký vzor?
Mojím idolom v umení je Charles Laveso, ktorý pochádza z Brazílie. On je pre mňa taký idol v umení. V mnohých veciach ma inšpiruje.

Kde všade ste už vystavovali?
Úplne prvú výstavu som mala na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, kde som študovala. Vystavovala som už aj v Hnúšti, Košiciach či v Banskej Bystrici. Vlani som mala výstavu v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. A moje portréty mohli vidieť aj na jednej výstave v Prahe.

Chystáte v najbližšom čase nejakú výstavu?
Áno, mám dohodnutú jednu výstavu, ktorá by mala byť v novembri alebo v decembri v Rimavskej Sobote. Ale všetko závisí od toho, ako sa vyvinie situácia okolo pandémie. Tak dúfam, že to vyjde.



Zdroj: vobraze.sk, foto: album Š. Bottovej