Rontouka bude už o mesiac. Prezradili nám ťaháky najväčšieho folkloristického podujatia na okolí

Gemersko – malohontské folklórne slávnosti – Ronotuka majú byť tento rok v Klenovci už o mesiac. Organizátori sa vrátili po pandémii k pôvodnému temínu, na Jána. Programová štruktúra je pripravaná, dolaďujú sa ešte posledné súbory a ich náhrady. Podujatie, ktorým chcú vzdať úctu našim predkom a našim tradíciám bude 24. až 26. júna. Ako pre vobraze.sk ďalej uviedla organizátorka podujatia Stanislava Zvarová, súčasťou bude 10 scénických a 13 sprievodných programov. Ide o domáce súbory zo Slovenska.

V programe vystúpia účastníci celoštátnej súťaže, folklórny súbor Kumšt s programom Ony. „Získali lautreáta na celoštátnej súťaži s celovečerným programom,“ priblížila Stanislava Zvarová. Záver sobotňajšieho programu bude patriť vystúpeniu o dolnozemských Slovákoch v podaní Univerzitného foklórneho súboru (UFS) Mladosť z Banskej Bystrice. V programe sa budú venovať téme „Prespanky“, ženám, ktoré sa v minulosti prespali a boli na okraji spoločnosti. Regionálny program bude venovaný pracovným činnostiam. Chýbať podľa Zvarovej nebudú ani spevy zo Slovenska. „Budú tam skupiny, ktoré boli aj na súťaži Zem spieva,“ avizuje Zvarová. Priaznivcov Jána Ambróza poteší zhruba polhodinové vystúpenie s horehronskými piesňami.

Program je z časti ešte v tvorení, keďže niektoré súbory majú na termín už program. „Hľadáme ešte náhradu detí na nedeľu do kostola s potrebným repertoárom,“ dodáva organizátorka. K dispozícii bude aj niekoľko dvorov. Na svoje si prídu aj milovníci jedla.


Gemerské guľky prídu robiť z Jelšavy, prezentovaný bude aj Klenovský syrec a po rokoch sa do Klenovca pre veľký úspech vrátia hlauškári. „Boli pred tromi rokmi a páčilo sa ľuďom. Sú majstri Slovenska vo varení halušiek,“ dodáva. Klenovská Rontouka bola minulý rok v auguste. Viac o minulom ročníku si môžete pripomenúť prostredníctvom našich článkov.

Zdroj: vobraze.sk