Rontouka začala. Priaznivci folklóru sa môžu tešiť. Pripravte si ale rúška

Milovníci ľudového umenia sa v týchto dňoch stretávajú v Klenovci na Rontouke. Už na 42. ročníku spomínajú na predkov, ktorí milovali svoju zem, ktorí sa o ňu starali a rozvíjali ju. Tento rok je zameraná na remeselníkov. Ako pre vobraze.sk uviedla organizátorka podujatia Stanislava Zvarová, popoludní sa prezentujú ľudoví remeselníci, ktorých je približne štyridsať. Nájdete ich v centre obce na jarmoku remesiel. Po 16-tej hodine sú sprístupnené aj výstavy tvorby zručných remeselných majstrov. Medzi nimi je výšivkárka, kožené, či gubárske výrobky.

Tento rok sa podľa Zvarovej zamerali aj na ochranu prírody a v stánkoch nájdeme aj bylinky starých mám.

„Máme aj ochotných pomocníkov. Teší ma, že sú tu stále aj mladí ľudia, ktorí si folklór vážia,“ hovorí Zvarová. Ako ďalej uviedla, chcú poprosiť návštevníkov, aby si nezabudli rúška, pretože na hromadných podujatiach je povinnosťou nosenie rúšok nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, teda vonku. Všetky programy sú vonku, dnu sú len výstavy. Postupne sa predstavujú domáce aj hosťujúce kolektívy. Medzi nimi aj jubilanti. Vystúpi aj goralský súbor.

Program bude na veľkom pódiu na námestí ako po minulé roky. Klenovská heligónka bude v sobotu. „Bude tam aj voľná scéna pri Klenovskej izbe a babtistickom kostole,“ poznamenala.

Dvorov bude menej ako po minulé roky, klenovský dvor bude v zóne oddychu. Dvor však majú aj haluškári či rybári.

Sledujte nás aj naďalej. Článok bude doplnený o ďalšie pekné fotky.
Rontouka začína už v piatok – V obraze

Zdroj: vobraze.sk