Má takmer stovku. Prísť na Rontouku ju to ale neodradilo

Starenka o paličke, prihrbená v šatke, no s iskrou v očiach. Prišla aj tento rok na Rontouku do Klenovca, ako správna rodáčka a nenechala si ujsť atmosféru. Pani Zuzana má už 97 rokov. S rovesníkmi sa už ale veľmi nestretla. O to viac ju teší, keď sa môže porozprávať s mladšími, zaspomínať a čo to ešte odovzdať neskorším generáciám. Sama je druhou najstaršou rodáčkou Klenovca. Dá sa povedať, že je klenotom.

Na tvári žiaľ tento rok nechýbalo rúško kvôli pandemickým opatreniam. Ako pre vobraze.sk priblížila jej dcéra Emília Mázorová z Kalinova, na Klenovské slávnosti chodievali roky pravidelne. „Tento rok sme ich tiež nechceli vynechať. Pôvodne sme chceli ísť v sobotu, ale kvôli inej udalosti sme prišli už v piatok“ priblížila Emília, etnologička z Novohradu.

Podľa jej slov návšteva bola veľmi neistá aj kvôli autu, ktoré ich malo priviezť, aj to len na kratšiu dobu. Podarilo sa však.

Bola dlhé roky v dobrej fyzickej kondícii, no vek sa už podpísal aj pod jej zdravie. Zoslabla, no Zuzana ostáva aj naďalej oduševnená folkloristka a národovec. „Nechceli sme ju vystavovať prípadnému nebezpečenstvu. Boli sme len na okraji diania, aby počula ľudí a folklór, ktorý miluje,“ priblížila jej dcéra. Zastavili sa pri nej aspoň jednotlivci. Mohla tak pookriať v príjemnom prostredí pod stromami, aj keď opierajúc sa o pamätník SNP. Na vojnu má aj teraz silné spomienky a je rada, že prežila, keď ich mali zastreliť na neďalekej Chorepe. Podľa Emílie bol vďaka farárovi Slosiarikovi a jeho známosti so synom evanjelického biskupa z Nemecka vtedy zastavený odstrel asi 50 ľudí.

O jej krátkom pobyte na Rontouke nám dala vedieť Emília pár hodín dopredu. Klenovčanku Zuzanu sme prvýkrát stretli pred pár rokmi tiež na Rontouke. „Mama si vás veľmi obľúbila. Má veľmi krásne spomienky na vášho starého otca,“ povedala a vtedy rozhovor nadobudol oveľa hlbší rozmer.

Na 42. ročníku Gemersko-malohontských folklórnych slávností tento rok obzvlášť spomínajú na predkov, ktorí milovali svoju zem, ktorí sa o ňu starali a rozvíjali ju. Tento rok je Rontouka zameraná na remeselníkov. Prezentujú sa ľudoví remeselníci, ktorých je približne štyridsať. Nájdete ich v centre obce na jarmoku remesiel. Sprístupnené boli aj výstavy tvorby zručných remeselných majstrov. Medzi nimi je výšivkárka, kožené, či gubárske výrobky.

Prajeme veľa zdravíčka v dobrej kondícii.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Emília Mázorová

Rontouka začala. Priaznivci folklóru sa môžu tešiť. Pripravte si ale rúška – V obraze