Na Rontouke ocenili organizácie aj jednotlivcov. Pozrite si fotogalériu Jána Čajka

Cenu starostky obce Klenovec dostal aj rezbár bačovského riadu Milan Stieranka

Na Rontouke ocenili v uplynulých dňoch dve organizácie a jednotlivcov. Klenovskí poslanci o tom rozhodli ešte v roku 2020, no k ich odovzdaniu nedošlo kvôli zrušeniu folklórnych slávností z pandemických dôvodov. Čakalo sa tak na tento ročník, aby sa im na hlavnom pódiu ušlo rovnakej pocty, ako po minulé roky. Cenu obce získala Špeciálna základná škola v Klenovci a Bedmintonový klub RODON Klenovec. Obecné zastupiteľstvo schválilo aj to, že Cenu starostky udelili rezbárovi bačovského riadu Milanovi Stierankovi a fotografovi Jánovi Kováčikovi. Ten nám prezradil, že 13. augusta oslávil životné jubileum, 75 rokov a ešte stále je aktívnym fotografom.

„Fotiť som začal v roku 1972, keď sa mi narodil syn, odvtedy som vydal tri knihy. Okrem prírodných krás Klenovca som fotil i na mnohých spoločenských akciách a svadbách,“ priblížil pre vobraze.sk Ján Kováčik z Klenovca.

Ľuďom sa vraj najviac páči štýl fotografií Kováčika. „Moje fotografie zachytávajú momenty, nie sú to klasické strnulé fotky,“ priblížil. Teraz už podľa jeho slov každý má fotoaparát, no keď fotil svadby alebo koniec školského roka, tak sa mu darilo robiť zábery, ako sa ľudia tešia s kvetmi, či sa prváci túlia k mame. „To ma tak bavilo. Niekedy som sa tak sústredil, že som nefotil, ale postupne som sa naučil pozerať a aj fotiť, aby som nerušil,“ podotkol Kováčik, ktorý odjakživa rád fotil prírodu.

„Za rôzneho počasia a netradičného času som prechádzal ‘vŕšky‘ v okolí. Tak vznikla moja prvá fotokniha Klenovec z výšky.“ V knihe nájdete fotky, ako sa korigoval miestny potok, alebo ako to vyzeralo v miestach, kde je teraz priehrada. Dnes Ján Kováčik píše a prispieva svojou bohatou zbierkou fotografií do miestnych novín či do infokanálu v televízii. Pochádza z desiatich súrodencov, posledná bola sestra.

fotograf Ján Čajko z Klenovca

Pozrite si aj fotogalériu Jána Čajka, ktorý svojimi profesionálnymi objektívmi zachytil aj tento ročník Rontouky. Pracuje síce ako kamionista, no aktívnejšie fotí vyše desať rokov. „Začal som ešte na škole, ale potom som sa tomu nevenoval. Som len amatér, ale rád fotím, čo je naokolo, kultúrne akcie, ale aj prírodu,“ povedal päťdesiatnik Čajko.

Na záberoch prierezom diania folklórnych osláv zachytil aj atmosféru z piatkového programu. Zlatým klincom tam bol súbor Považan, ktorého vystúpenie si ľudia na konci niekoľkokrát vytlieskali. V jeho fotogalérii nechýbajú ani zábery zo záveru podujatia, ktorý prebiehal v nedeľu, v evanjelickom kostole.

Zdroj: vobraze.sk, Tereza Nemcová, FOTO: Ján Čajko