Na Rontouke bolo tradične veselo. Nechýbali ani remeselníci + foto

Priaznivcom folklóru a nadšencom ľudového umenia sa v týchto dňoch naozaj oplatilo navštíviť Klenovec. Najstaršie folklórne slávnosti v okrese Rimavská Sobota mali čo ponúknuť. Na jednom mieste ste si mohli užiť bohatý program regionálnych folklórnych kolektívov, remeselníkov, hudobníkov i hosťujúcich kolektívov z ostatných regiónov Slovenska. Aj keď nám každý z nich ponúkol niečo iné, mali spoločný cieľ, rozvíjať a uchovávať tradičnú ľudovú kultúru. Nechýbala na nich ani druhá najstaršia rodáčka z Klenovca, viac sa dočítate v článku zo včera.

Remeselníci sú neoddeliteľnou súčasťou Klenovskej Rontouky, tak tomu bolo aj na 42. ročníku. Mnohí z nich prišli do Klenovca s tým, že sú poslednými vo svojom obore. „Výrobe drevených hračiek sa venujem približne dvanásť rokov. O metóde ich výroby, ktorá je stará vyše 150 rokov, som sa dozvedel z kníh. Neskôr som si zohnal učiteľov, vtedy ešte totiž boli takí, čo sa tomuto remeslu venovali. Teraz sa dá povedať, že na Slovensku nemám konkurenciu,“ povedal pre vobraze.sk výrobca hračiek, Ladislav Hedvigi. Kyjatické hračky dostali názov podľa obce Kyjatice, ktorá sa v 18. storočí zviditeľnila výrobou nábytku. A tam sa začal aj príbeh hračiek. „Kyjatické hračky sú typické svojim vzorom. Pri ich výrobe je použitý rytý ornament, “ dodal Hedvigi.

Zľava: Ľubomíra Žilíková a Eva Sojková z Kokavy nad Rimavicou

O jedinečnosti svojho remesla nám porozprávala aj Eva Sojková. „Na kolovrátku ma naučila pracovať moja krstná mama. Vtedy som veľmi obdivovala, ako ľahko jej to ide, “ spomína už dnes skúsená priatka. Spolu s tkáčkou Ľubomírou Žilíkovou tvoria výborný tím. Do Klenovca doniesli aj ukážku tkaných ľanových kobercov, taštičiek či košieľ. Výrobky sú jedinečné svojim ľudovým vzorom spojeným s modernejším dizajnom.

Ľudová hudba sa v našom regióne tradovala z generácie na generáciu. Tak, ako sa vyformovala do dnešnej podoby, v sobotu sa predviedlo v súťaži Drótova nôta päť kolektívov ľudovej hudby, jeden vytvorili hudobníci z Rimavskej Soboty spolu s hudobníkmi z Rožňavy, ďalej to boli kolektívy z Považskej Bystrice, Strečna, Hriňovej a Klenovca. Po napínavom súboji napokon zvíťazila Ľudová hudba Hriňovčan z Hriňovej.

Príjemnú atmosféru dotvárala okrem bohatého programu aj vôňa tradičných špecialít. Nechýbali klobásky, trdelníky ani rybacia polievka halászlé.

Na záver sme oslovili Jána Fottu, gubára a spracovateľa ovčej vlny. Aj keď sa narodil v Hnúšti, celý život prežil v Klenovci. „Vyrábam koberce, guby, rôzne odevy, tašky i vankúše. Napriek tomu, že škála výrobkov z ovčej vlny je naozaj široká, na Slovensku som jediný, kto sa jej spracovaniu venuje. “

Gubár a spracovateľ ovčej vlny Ján Fotta z Klenovca s pomocníčkou

V Klenovci bola podľa jeho slov dlhá tradícia spracovania ovčej vlny. „V dobrých časoch tu pracovalo zhruba 36 výrobcov, no potom nastal generačný útlm a ostal som iba sám,“ dodal Fotta. Jeho výroba je výnimočná v tom, že vlnu spracúva od samého začiatku, teda od špinavej vlny až po hotový výrobok, úplne sám. „Prišiel som ľuďom ukázať, že situácia v mojom obore je kritická a chcel by som napomôcť k zachovaniu tohto remesla. Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol konať vo veľkom, no pre mňa je oveľa dôležitejšia kvalita ako kvantita výrobkov, “ uviedol pre vobraze.sk Ján Fotta.

Slávnosti v Klenovci každoročne hostia mnoho príbehov, ktoré by mali byť v mene udržania tradícií vypočuté. Veríme, že táto úžasná tradícia Klenovskej Rontouky ostane pre budúce generácie zachovaná.

Zdroj: Tereza Nemcová, foto: vobraze.sk