Časť štátnej zakázky na modernú bojovú techniku mieri do Tisovca. Zmluva sa ešte bude kreovať

obrnené vozidlo

Časť štátnej zakázky na výrobu bojovej techniky 8×8 pre Ozbrojené sily SR mieri do Tisovca. Strojári v CSM Industry boli so strategickým partnerom, fínskou zbrojovkou Patria, zapojení do tendra rezortu obrany ešte minulý rok. Vláda tento návrh schválila minulý týždeň. V prvom kole má ísť o 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8 x 8 v hodnote vyše 410 miliónov eur s DPH. Zmluva sa najbližšie mesiace bude ešte kreovať. „Je to veľký signál pre región. Obrovský tým, že takáto možnosť realizácie je v regiónoch, kde historicky máme skúsenosti s takouto výrobou,“ zhodnotil situáciu pre vobraze.sk šéf CSM Industry Tomáš Maroš, ktorý verí v podpísanie zmluvy. 

Ako zdôraznil, veľká uznanie patrí ministerstvu obrany pod vedením ministra Jaroslava Naďa, ktorý do podmienok medzinárodného a verejného tendra zaetabloval, že minimálne 40 percent výroby musí byť na Slovensku, čím výrazne podporil domáci priemysel. „A v tomto prípade sa to podarilo výrazne viac, keď sa to podľa posledných prepočtov blíži až k 65 percentám,“ doplnil Maroš. Podľa jeho slov je to veľká šanca pre tento región, lebo takéto investície, ktoré zároveň podporujú školy, vzdelávanie či medzinárodnú kooperáciu, sa veľmi často nevídajú a už vôbec nie v našom regióne.

Šéf CSM Industry v Tisovci očakáva, že v horizonte jedného roka by to do Tisovca mohlo priniesť minimálne 50 novovytvorených pracovných miest. „Výroba podvozkov bude v priestoroch CSM, plánujeme aj investície do rozšírenia priestorov, vybudovania novej haly, respektíve opravenia nevyužívaných hál a nových technológií,“ povedal a dodal, že v súčasnosti má spoločnosť okolo 100 zamestnancov. 

Na margo problémov s oceľou Tomáš Maroš spomenul, že v prípade vojenského sektoru majú určených dodávateľov, ktorí si vyrábajú vlastnú oceľ. „Bude pravdepodobne z oblasti Fínska a Švédska a ostatné komponenty budú Slovenské,“ spomenul. V civilnom sektore však priznal, že s oceľou je väčší problém. „Kupujeme ju extra draho,“ dodal. 

CSM Industry v Tisovci

Tisovec by mohol profitovať aj z ďalšieho megatendra v Moldave nad Bodvou

Novým centrom zbrojárskej výroby na Slovensku by sa mohla stať Moldava nad Bodvou. Jedným z dodávateľov z veľkého dodávateľského reťazca potom má byť práve spoločnosť CSM Industry, ktorá by dodávala komponenty na výrobu bojových pásových obrnených transportérov. V prípade úspešného tendru by v Moldave mohla nemecká spoločnosť Rheinmetall v spolupráci so štátnou spoločnosťou pre ne postaviť nový závod. V súčasnosti v Moldave nad Bodvou robia opravy vojenských áut.

Vozidlá majú byť v hodnote 1,739 miliardy eur. Výsledok prebiehajúceho tendra ministerstva obrany by mal byť ukončený v júni. Išlo by tak o druhé kolo, kde by sa Tisovec uplatnil. „Keby sa toto podarilo vybojovať v Moldave nad Bodvou a CSM Tisovec by bola súčasťou toho celého, tak je to obrovská šanca pre región. Ide o päťkrát väčšiu investíciu ako na kolesovú techniku,“ hovorí šéf CSM Industry Tomáš Maroš. Veľký priestor vidí v zapojení škôl do duálneho vzdelávania. „Bolo by to atraktívne aj pre mladých ľudí, ktorí rozmýšľajú, že zostanú v regióne, kde ich čaká zaujímavá práca v moderných priestoroch na špičkovej technológii. Robiť najmodernejšiu vojenskú techniku je celkom zaujímavá vec,“ dodal. „Je tu šanca podporiť región a podporiť ho atraktivitou budúceho zamestnania aj pre nové generácie,“ uzavrel. 

CSM Industry z Tisovca a fínska zbrojovka Patria predstavujú spoluprácu na Gemeri. Z pohľadu bývalých ZŤS budú potrebné strojárske profesie
V CSM Industry veria, že spolupráca s fínskou spoločnosťou bude úspešná

Zdroj: vobraze.sk, foto: CSM Industry