CSM Industry z Tisovca a fínska zbrojovka Patria predstavujú spoluprácu na Gemeri. Z pohľadu bývalých ZŤS budú potrebné strojárske profesie

CSM Industy Tisovec a fínska zbrojovky Patria


Zľava: Hugo P. Vice President Patria, Alexander Horváth, VP Defence CSM Industry, Profesor Peter Droppa, fakulta inžierstva AOS, Petri M. Jokinen, viceprezident Land Defense Patria, Tomáš Maroš, CEO CSM Industry

Nové pracovné miesta na Gemeri a zapojenie stredných a vysokých škôl má priniesť spolupráca CSM Industy Tisovec a fínskej zbrojovky Patria. Spolu sa uchádzajú o dva megatendre na modernizáciu armády SR. Ide o dodanie 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8 x 8 a 152 pásových bojových obrnených vozidiel v hodnote 2 miliárd eur. Výrobcovia osemkoliek majú odovzdať ponuky do konca tohto roka a najneskôr v marci spoznáme víťaza. V prípade úspechu by mohla byť zabezpečená práca pre región Tisovca na najbližších 20 rokov. Podľa rezortu obrany dostali už vyjadrenia z viacerých krajín, ktoré majú tiež záujem.

obrnené vozidlo

Obrnené vozidlo Patria AMV 8×8 na výstave IDEB v Bratislave. Toto vozidlo sa má vyrábať v CSM Industry Tisovec.

Zástupcovia spoločností nedávno spolu navštívili aj stredné odborné školy. Jednou z nich bola nedávno SOŠka v Revúcej. Podľa šéfa CSM Industry Tomáša Maroša z ich pohľadu, ako aj pohľadu sesterských (bývalých ZŤS) firiem v regióne je potrebné viac obrábačov kovov, zváračov, zámočníkov, elektromechanikov, automechanikov – tradičných strojárskych profesií.

Ako ďalej uvádza, stále čelíme rovnakým výzvam NRO regiónu, kde mestá ako Rimavská Sobota, Hnúšťa, Hriňová, Revúca alebo náš Tisovec čelí 20 percentnej nezamestnanosti, mestá a dediny zaznamenávajú vyľudňovanie pre nedostatok pracovných miest, ale taktiež nedostatok kvalifikovaných ľudí z oblasti strojárstva pre tieto firmy.

CSM v Tisovci

Práve na tie miesta sa preto v CSM Industry chcú sústrediť a s novými projektami chcú pozdvihnúť tento región. „V to veríme a to je naša primárna úloha,“ povedal pri návšteve SOŠ Alexander Horváth, riaditeľ Defence v CSM Industry. Práve zapojenie stredných odborných škôl je podľa neho budúcnosť pre región. „Ak budú rodiny vidieť, že deti po vyučení sa majú kde zamestnať a zároveň môžu spoznať svet, nemusia sa odsťahovať za prácou do Bratislavy alebo za hranice Slovenska, zostanú žiť a pracovať napríklad v Tisovci. Ak budú lukratívne a dobré pozície pre miestnych obyvateľov, načo by sa sťahovali preč. Treba začať propagovať tento región, strojárske firmy z okolia by mali propagovať viac svoje možnosti a spolupracovať s miestnymi školami na duálnom vzdelávaní,“ dodal Horváth.

„ Aktuálne pripravujeme výrobné technológie a skúmame možnosti čo najefektívnejšieho postupu, sme radi, že môžeme spoločne s fínskou Patriou vykročiť na novú cestu, ktorá môže priniesť nielen nové príležitosti pre región s vysokou nezamestnanosťou ale pozdvihnúť aj celý región“ potvrdil šéf CSM Industry Tomáš Maroš s tým, že v prípade úspechu by boli schopní pribrať stovku pracovníkov a ďalšie stovky ľudí by sa zamestnali u dodávateľov a subdodávateľov.

„Radi by sme prispeli k rozvoju strojárskeho a obranného priemyslu na Slovensku, ktorý má v tejto krajine dlhoročnú tradíciu. Chceme hľadať spoločné príležitosti a podporiť tento segment našimi skúsenosťami a inováciami,“ uviedol prezident Land business unit spoločnosti Patria Jussi Järvinen. Podľa generálneho riaditeľa CSM Industry Tomáša Maroša prinesie spolupráca s fínskou spoločnosťou pre región s vysokou nezamestnanosťou nové príležitosti i rozvoj zručností pre budúce generácie. „CSM reprezentuje tradičný slovenský strojársky priemysel od roku 1967 a partnerstvo s Patriou prináša kombináciu tradičných skúseností a nového technologického pokroku z Fínska,“ doplnil Maroš. Záujem fínskej strany podľa neho potvrdzuje aj návšteva v Akadémii Ozbrojených Síl v Liptovskom Mikuláši.

CSM Tisovec a Patria podpísali Memorandum o porozumení. Súvisí s tendrom na dodávku bojových obrnených vozidiel