Rimavskosobotský zápasník zostal na ME pred medailovými bránami

Rimavskosobotský zápasník Akhsarbek Gulaev (v modrom)

Nenadviazal na titul majstra Európy, ktorý získal pred dvomi rokmi. Zápasník Akhsarbek Gulaev (Lokomotíva Rimavská Sobota) nevyhral na minulotýždňovom európskom šampionáte v Záhrebe ani jeden zápas. Štartoval vo váhe do 79 kg. V prvom kole voľnoštýliar Gulaev prehral s Ukrajincom Mykhailovom. Mykhailov zvíťazil na technickú prevahu (na body 15:4). Duel sa skončil pred časovým limitom. Ukrajinca nedokázal nikto zastaviť a vybojoval si zlato. Slovenského reprezentanta zároveň potiahol do repasáže. V nej Akhsarbek Gulaev narazil na Cabolova zo Srbska a podľahol mu 2:6 na body. Znamenalo to koniec jeho účinkovania na majstrovstvách Európy.

„Gulaev prehrával s Ukrajincom Mykhailovom 0:4, ale podarilo sa mu vyrovnať na 4:4. Lenže potom urobil chybu a v ďalšom priebehu už veľa šancí nemal, bodoval iba jeho súper. Náš zápasník pritom nezápasil zle. Slabšie to bolo v podaní Gulaeva na druhý deň v zápase proti srbskému reprezentantovi. Verili sme, že by mohol uspieť, aj keď Cabolov má titul majstra sveta spred pár rokov. Poznajú sa, obidvaja majú ruský pôvod. Lepšie sa na zápas pripravil Cabolov. Akhsarbek bol pasívny. Čakali sme od neho na ME medailu,“ uviedol pre vobraze.sk predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota a člen Výkonného výboru Slovenského zápasníckeho zväzu Jozef Radnóti, ktorý bol vedúcim slovenskej výpravy v metropole Chorvátska.

Cabolov získal bronz. Na duel o tretie miesto nenastúpil jeho súper Amiraslanov z Azerbajdžanu. „Keby teda Gulaev zdolal Cabolova, mal by vzhľadom na tieto okolnosti bronz. Reprezentant Azerbajdžanu sa zranil. Akhsarbek skončil napokon deviaty, aspoň sa zmestil do desiateho miesta. Niečo u neho nefunguje, ale zase konkurencia je veľká. Uvidíme, čo sa zmení do majstrovstiev sveta,“ povedal Radnóti.

Zo slovenských reprezentantov sa v Záhrebe zaskvel Taimuraz Salkazanov (do 74 kg), stal sa tretíkrát majstrom Európy. Bronzovú priečku obsadil Ermak Kardanov (do 92 kg).

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto video uww.org