Revúčanka Kapustová bola zo Sloveniek na ME najlepšia. Parádne strieľala v rýchlostných pretekoch

Ema Kapustová

Biatlonistka Ema Kapustová dosiahla najlepšie výsledky zo slovenských reprezentantiek na juniorských majstrovstvách Európy. Zaujala predovšetkým výkonom v rýchlostných pretekoch, výborne v nich strieľala, v dobrom svetle sa však ukázala tiež v single mix štafete. Kontinentálny šampionát sa uskutočnil minulý týždeň v lotyšskej Madone. Dvadsaťročná Revúčanka vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km obsadila 27. miesto. Na strelnici mierila trikrát nepresne. „Nie som spokojná s týmto umiestnením. Urobila som zbytočné chyby na strelnici, ale potešila ma aspoň posledná čistá položka. Bežecky to tiež nebol z mojej strany ideálny výkon,“ uviedla pre vobraze.sk Ema Kapustová.

Odchovankyňa revúckeho biatlonu bojovala v rýchlostných pretekoch na 7,5 km o umiestnenie v top desiatke. Mala stopercentnú streľbu a napokon obsadila 13. priečku. „Súťažili sme v náročných podmienkach, pršalo, trať bola premočená, čistá voda. Na strelnici som si verila, mala som istotu v ranách, čiže túto časť hodnotím skvele. Bežecky som sa vytrápila, bojovala som, no stačilo to iba na trináste miesto. Čakal som viac. Viem, že mám na viac,“ skonštatovala členka ŠK Dukla Banská Bystrica. Na štart záverečných stíhacích pretekov na 10 km nenastúpila. „Nenastúpila som kvôli zdravotným problémom. Ráno som sa zobudila s boľavým hrdlom, necítila som sa dobre. Keďže sa blížia majstrovstvá sveta, nechcela som riskovať.“

Kapustová ešte pred rýchlostnými pretekmi zápolila v single mix štafete s Damiánom Cesnekom a umiestnili sa na siedmej priečke. Ema preberala na druhom úseku štafetu na pätnástom mieste a posunula ju na jedenáste. Na tomto úseku spadla a dvakrát na strelnici minula cieľ. Druhýkrát preberala slovenskú štafetu na dvanástej priečke a napokon finišovala na siedmej. Tentoraz na svojom úseku strieľala bezchybne. „Štafeta sú tímové preteky, čiže je potrebný veľmi dobrý výkon každého jej člena. Určite sme mali vyšší cieľ. Tie svoje úseky hodnotím pozitívne. Škoda však toho pádu, ktorý mi, chvalabohu, nespôsobil žiadne vážne ťažkosti, teda okrem mierneho problému s pätkou a hákom na puške. Na strelnici som si robila svoju prácu. Vsadila som na rýchle položky. Na trati som sa cítila oveľa lepšie ako predtým vo vytrvalostných pretekoch,“ priblížila.

Ema Kapustová

Pred ME netajila medailové ambície. „Mala som vyššie ciele, ale zaznamenala som také výsledky, aké som zaznamenala. Viem, čo a ako napraviť smerom do budúcnosti. Stále je na čom pracovať,“ skonštatovala Ema Kapustová. V marci sa predstaví v juniorskej kategórii na svetovom mládežníckom šampionáte v Kazachstane. „Teším sa na majstrovstvá sveta. Finišujem so záverečnou prípravou. Cieľ mám určený. Budem robiť všetko pre to, aby som ho naplnila a napravila si chuť z ME,“ avizuje Kapustová.

Druhou Revúčankou, ktorá zápolila na juniorských ME v Lotyšsku, bola Tamara Molentová. Vo vytrvalostných pretekoch obsadila 54. a v rýchlostných 63. miesto.



Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Kapustovej, FB Biathlon Madona