Mladá biatlonistka z Revúcej zápolila premiérovo na európskom šampionáte

Tamara Molentová

Biatlonistka Tamara Molentová sa prvýkrát predstavila na juniorských majstrovstvách Európy. Uskutočnili sa uplynulý týždeň v Madone (Lotyšsko). Pre sedemnásťročnú Revúčanku to bol po Európskom olympijskom festivale mládeže druhý vrchol sezóny. Zápolila v dvoch pretekoch a lepšie sa umiestnila v tých vytrvalostných. „Na ME v Madone som nebola úplne spokojná so streleckými a ani bežeckými výkonmi. Celkovo to však boli vzhľadom na tamojšie podmienky asi moje najťažšie preteky. Na trati bolo dosť veľa ťažkých pasáží,“ povedala pre vobraze.sk Tamara Molentová.

Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km obsadila 54. miesto. „Mohlo to byť určite aj lepšie. Na strelnici som urobila zbrklé chyby. Po bežeckej stránke to bolo veľmi náročné. Sneh bol špinavý a roztápal sa kvôli otepleniu, čo viedlo k postupnému spomaľovaniu lyží. Pre mňa i ostatných bolo náročné zrýchľovať na tejto trati,“ priblížila odchovankyňa revúckeho biatlonu. Ako dodala, dúfala, že dosiahne o niečo lepší výsledok, ale iba za predpokladu, že na strelnici urobí maximálne dve chyby. Napokon minula cieľ štyrikrát. Z piatich Sloveniek bola tretia najlepšia. Vekom je kadetkou. „Sčasti ma nepodržala streľba. Bola som jednou z mladších pretekárok v štartovnom poli, ale sama viem, že dokážem bežať rýchlejšie,“ skonštatovala talentovaná Molentová, členka ŠK Železiarne Podbrezová.

V rýchlostných pretekoch na 7,5 km sa potom umiestnila na 63. priečke a nezabezpečila si účasť v stíhačke. Z kvarteta Sloveniek dopadla najhoršie. „Dúfala som, že skončím do 60. miesta, aby som mohla štartovať v stíhacích pretekoch. V rýchlostných pretekoch sa predstavilo 105 súťažiacich. Na strelnici som urobila veľa chýb. Štyri trestné kolá mi na takto ťažkej trati dali naozaj do posledného kola zabrať. Bežecky to bolo o niečo lepšie ako vo vytrvalostných pretekoch, ale stále to nebolo ideálne,“ uviedla.

Na kontinentálnom šampionáte získala ďalšie skúsenosti. „Je dôležité sústrediť sa na prítomný moment a robiť to, čo máme najlepšie natrénované, aj keď nie všetko ide podľa plánu,“ podelila sa Tamara Molentová o poznatky z vrcholného podujatia. Ako doplnila, má už zabezpečenú miestenku na mládežnícky svetový šampionát, ktorý sa bude konať v marci v Kazachstane.

Revúca mala na mládežníckych ME v Lotyšsku dvojnásobné zastúpenie. Juniorka Ema Kapustová sa umiestnila vo vytrvalostných pretekoch na 27. pozícii a v rýchlostných pretekoch na 13. priečke. V single mix štafete obsadila s Damiánom Cesnekom siedme miesto.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Molentovej