Brankár Nôta z R. Soboty úspešne ukončil vysokoškolské štúdium. Má cieľ pravidelne chytať

Futbalový brankár Július Nôta z Rimavskej Soboty, pôsobiaci v MFK Dukla Banská Bystrica, úspešne ukončil štúdium na vysokej škole. Na Filozofickej fakulte UMB v Banskej Bystrici vyštudoval učiteľstvo telesnej výchovy a geografie. „Chcel by som sa teraz venovať naplno futbalu. V Dukle mám zmluvu do konca júna. Uvidíme, čo bude potom. Viem si predstaviť, že budem v budúcnosti učiteľom. V rámci praxe ma učenie detí bavilo,“ povedal pre vobraze.sk Július Nôta (24). Podľa jeho vyjadrenia by veľmi rád zostal v najvyššej súťaži čo najdlhšie. „Ak by to však nebol v najbližšom období prvoligový klub, nič sa nedeje. Mojím cieľom je pravidelne chytať. Myslím si, že mi môže pomôcť aj pôsobenie v nižšej súťaži, kde by som mal vyššiu minutáž medzi tromi žrďami,“ dodal.

V B. Bystrici nedostal v uplynulých dvoch sezónach príležitosť v prvoligovom stretnutí. Zápasovú prax mal na jej farme, teda v drese druholigového MFK Dolný Kubín a v predchádzajúcej sezóne tiež v pohári. V ročníku 2023/2024 odchytal deväť zápasov za Dolný Kubín. „Je to málo. Myslím si, že ich mohlo byť viac. Mrzí ma aj moje zranenie kolena, ktoré ma vyradilo na dva – tri mesiace,“ priblížil Nôta.

Spomínané zápasy odchytal ešte na jeseň, v jarnej časti nenastúpil ani v dolnokubínskej svätyni. „Samozrejme, že som chcel odchytať aj ďalšie zápasy. Na tréningoch v Dukle som robil maximum, aby tá šanca prišla, avšak nestalo sa. Do Dolného Kubína prišiel v zime nový tréner, ktorý si doniesol svojho brankára, ktorý chytal. Šancu som od neho nedostal,“ uviedol Július Nôta.

Na druholigovej scéne už preukázal, že si vie zastať svoju úlohu medzi tromi žrďami. Podľa jeho slov by ho popri brankárskej kariére lákalo aj trénovanie mládeže. „Momentálne mám len C – licenciu. Chcel by som si časom urobiť vyššie licencie zamerané aj priamo na brankárov,“ podotkol. S kariérou začínal v ŠK Tempus R. Sobota, odkiaľ zamieril do MŠK R. Sobota. Do banskobystrickej Dukly viedli jeho kroky v dorasteneckom veku. V treťoligovom áčku R. Soboty bol neskôr na polročnom hosťovaní.

Obhajobu diplomovej práce a magisterské štátnice mal minulý týždeň. „Každopádne som rád, že sa mi podarilo úspešne dokončiť štúdium. Predstavuje to pre mňa aj takú úľavu. Po rokoch učenia a písania seminárnych prác už mám niečo v rukách. Aj som to už oslávil. Učil som sa priebežne a tesne pred štátnicami som si len opakoval, čo bolo treba,“ vyjadril sa.

Prezradil, že je skôr ten typ, čo stresuje. „Hlavne posledné dva – tri dni pred štátnicami som mal stres. Ale akonáhle sa začali, tak to zo mňa opadlo a cítil som sa dobre,“ ozrejmil s tým, že témou jeho diplomovky bol monitoring vyučovania futbalu na základných školách. „Chodil som na dennú formu štúdia a mal som individuálny študijný plán, aby som to stíhal zladiť s futbalom. Promócie by sme mali mať na konci júna,“ povedal Július Nôta.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Nôtu, FB MFK Dukla B. Bystrica