Boris Kollár navštívil R. Sobotu. Bude proti zrušeniu nemocnice

Zľava: Peter Pčolinský, Igor Kašper, Boris Kollár a Jozef Šimko

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár (Sme rodina) nepodporí takú reformu nemocníc, ktorá bude počítať s rušením nemocnice v Rimavskej Sobote. Uviedol to na stretnutí s primátorom Jozefom Šimkom a starostami z regiónu, ktoré sa dnes uskutočnilo na rimavskosobotskej radnici.

Šimko uvítal, že Boris Kollár prišiel do nášho mesta. Uviedol, že je namieste sa pýtať, prečo ministerstvo zdravotníctva pripravilo takúto reformu nemocníc. „Pre nás by to znamenalo, ak by to prešlo, že rimavskosobotská nemocnica by sa stala komunitnou nemocnicou a naše deti a naše vnúčatá by sa rodili v Lučenci, Banskej Bystrici či v Košiciach. Toto my v žiadnom prípade nechceme dopustiť,“ uviedol primátor, ktorý je presvedčený, že poslanecký klub Sme rodina pri hlasovaní v národnej rade túto reformu v žiadnom prípade nepodporí. Šimko je tiež poslancom NR SR.

Boris Kollár na stretnutí zdôraznil, že je proti tomu, aby sa rimavskosobotská nemocnica, ktorá patrí k najväčším zamestnávateľom v celom regióne, rušila. „ Neviem si predstaviť, že by nejaká mamička išla rodiť do nemocnice napríklad v Banskej Bystrici. Predpokladám, že ani personál na gynekologickom-pôrodníckom oddelení z nemocnice v Rim. Sobote by sa asi húfne nepresťahoval do Banskej Bystrice. Radšej pôjdu do zahraničia. Je to úplný nezmysel,“ uviedol Kollár s tým, že stratifikáciu nemocníc nepodporili ani na vláde.

Predseda NR SR ďalej uviedol, že pri reforme nemocníc si chcú v každom regióne vypočuť predovšetkým hlas samosprávy aj zdravotníkov, čiže riaditeľov dotknutých nemocníc. Preto bol podľa vlastných slov už v nemocnici vo Zvolene, Svidníku, Snine, Vranove nad Topľou či Rožňave a chystá sa do ďalších. „Chceme počuť odozvu z regiónov. Nieže teraz zrušíme nemocnice a potom sa zbadáme, že nemáme cesty a nemáme ako tých ľudí dopraviť do nemocníc vo vzdialenejších okresoch,“ podotkol Kollár. „Sme tu preto, aby sme vám povedali náš postoj k tejto veci a podržali vám stranu,“ vyhlásil.

Chirurgický pavilón nemocnice v Rimavskej Sobote

Boris Kollár ďalej povedal, že považuje za výbornú vec, že sa v našom regióne spustila petícia za zachovanie nemocnice a že sa podarilo vyzbierať vyše 36 tisíc podpisov. „Je to silný hlas z regiónu a veľmi dôležitý signál smerom k vláde,“ vyhlásil.

Poslanec NR SR za Sme rodina Igor Kašper, ktorý bol tiež na stretnutí, považuje za nešťastné, že sa o reforme začalo rozprávať, lebo spôsobila neistotu medzi zdravotníckym personálom. „Sám pán riaditeľ nemocnice priznal, že niektorí noví lekári odmietli nastúpiť, pretože mali neistotu,“ uviedol s tým, že poslanecký klub Sme rodina reformu v takej forme, kde by bola rimavskosobotská nemocnica zrušená, nemôže podporiť.

Na stretnutie s predsedom parlamentu Borisom Kollárom prišlo pár desiatok predstaviteľov samospráv z celého regiónu. Na stretnutí bol prítomný okrem I. Kašpera aj ďalší poslanec parlamentu za hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Z obáv obmedzenia nemocnice vyhlásili petíciu. Ministerstvo je otvorené diskusii už teraz – vobraze.sk

Zdroj: vobraze.sk