Z obáv obmedzenia nemocnice vyhlásili petíciu. Ministerstvo je otvorené diskusii už teraz

Obavy zo zrušenia nemocnice zaktivovali v Rimavskej Sobote niekoľko ativistov a politikov, ktorí prišli s petíciou voči pripravovanému návrhu reformy nemocníc. Petícia je adresovaná ministerstvu zdravotníctva a Vláde SR a vystupuje proti zámeru znemožnenia existencie nemocnice v R. Sobote, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v regióne. V slovenskom a maďarskom jazyku ju odôvodnili pri plote areálu nemocnice viacerí zúčastnení. Pri provizórnom rečníckom pulte s nápisom szövetség – aliancia sa vystriedal primár chirurgie v tunajšej nemocnici a poslanec BBSK Peter Juhász, primátor a poslanec NR SR Jozef Šimko, bývalý poslanec NR SR Štefan Vavrek či Zoltán Cziprusz. Ako primátor Šimko v príhovore uviedol, ide o iniciatívu práve Cziprusza, poslanca BBSK.

hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová

V reakcii ministerstva zdravotníctva, ktorú nám dnes zaslali na vyžiadanie, sa uvádza, že rokovania k pripravovanej reforme optimalizácie siete nemocníc naďalej prebiehajú a finálna podoba siete konkrétnych nemocníc nie je ešte záväzne prijatá. Ako ďalej pre vobraze.sk uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová, konkrétne prípady, ktoré sú uvádzané, pravdepodobne vychádzajú z niekoľko mesiacov starého medializovaného materiálu, ktorý bol pracovnou verziou a nie je vôbec v tomto štádiu relevantný.

„Zároveň si dovoľujeme uistiť, že diskusia k predmetnému návrhu je aj naďalej otvorená pre všetky zainteresované strany a my sme aj naďalej otvorení všetkým vstupom a pripomienkam k rozpracovanému materiálu,“ zdôraznila Eliášová.

Primár chirurgie Peter Juhász v príhovore spomenul a odôvodnil opodstatnenie fungovania nemocnice v Rimavskej Sobote. Viaceré oddelenia podľa neho majú nadregionálny význam, patrí k nim onkológia, psychiatria či centrum pre nedonosené deti.

Peter Juhász, primár chirurgického oddelenia a poslanec BBSK

„Chodia sem ľudia z 3-4 okresov. Má región približne 120 – 130 tisíc ľudí,“ povedal a dodal, že teraz je to nemocnica stredného kalibru s veľmi veľkým regiónom. Ako spomenul, vízia terajšej vlády zrejme je reakciou na približne 30 percent chýbajúceho zdravotníckeho personálu a dôvodom na zatváranie niektorých nemocníc a prerozdelenie personálu. „Možno to v Bratislave funguje, ale v regiónoch ako je Rimavská Sobota, kde je všetko ďaleko, to určite nefunguje,“ skonštatoval Juhász. Reforma podľa neho počíta s piatimi kategóriami nemocníc a tú v R. Sobote plánujú dať do tej najnižšej čím by zo všetkých oddelení zanikla kompletná zdravotná starostlivosť. „Ostalo by tu doliečovacie oddelenie, urgent a ambulantná sféra. To znamená, že chirurgické či gynekologické zákroky a pôrod by sa stali minulosťou,“ zdôraznil. Zároveň ubezpečil, že Penta ako prevádzkovateľ nemocnice má naďalej záujem investovať približne 14 miliónov eur do nedokončeného B-pavilónu.

Rómsky aktivista a bývalý poslanec NR SR Štefan Vavrek

Rómsky aktivista a bývalý poslanec NR SR Štefan Vavrek pripomenul možné dôsledky v znižovaní počtu pracovných miest v zdravotníctve. „Pracujú tu aj kuchári a odborní zamestnanci, ktorí zabezpečujú chod tejto nemocnice,“ povedal Vavrek a dodal, že pri súčasnom stave ciest a vzdialenostiach by bol časovo náročný presun do nemocnice.

primátor Rimavskej Soboty a poslanec NR SR Jozef Šimko

Iniciatívu petície prišiel podporiť aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Ako pripomenul, v programovom vyhlásení je uvedené, že sa pripravuje reforma zdravotníctva na Slovensku. „Dotkne sa to aj našej nemocnice v R. Sobote. Všetci dobre vieme, že máme kvalitné oddelenia, či je to chirurgia, interné a ďalšie,“ hovorí Šimko, podľa ktorého by toto ale po reforme malo padnúť. „Budeme všetci spoločne protestovať, ako jeden človek,“ hovorí Šimko a dodáva, že ako poslanec NR SR nemôže hlasovať za túto reformu a urobí všetko preto, aby neprešla. „Mrzí ma, že niektoré politické strany podporujú túto reformu,“ podoktol.

Zdroj: vobraze.sk