Zberatelia majú záujem o jej obrazy. Silvia pracuje na mestskom úrade

Pochádza zo včelárskej rodiny, tancovala vo folklórnom súbore Új Gömör a 25 rokov pracovala ako účtovníčka. Potrebovala však zmenu. Silvia Habánová (44) z Rimavskej Soboty sa už šesť rokov venuje umeleckej tvorbe. Maľuje olejom a za túto dobu prešla z hobby na poloprofesionálnu úroveň. Za úspech považuje každý obraz a potešilo ju, že ju oslovili z galérie v Maďarsku, kam dodáva svoje obrazy. „Okrem toho mám diela aj na veľkých online galériách,“ priblížila pre vobraze.sk Silvia Habánová. Jej diela už putovali do USA, Anglicka, Španielska. „V Nemecku i Rakúsku mám zberateľov, ktorí odo mňa tiež odkúpili diela,“ doplnila.

Maliarstvo nemá vyštudované, nenavštevovala ani ZUŠ-ku. Napriek tomu jej obrazy zaujali aj širokú verejnosť. Má vyštudovanú vysokú školu s ekonomickým zameraním. Mala účtovnícku firmu, no ako tvrdí, potrebovala niečo spontánnejšie, čo ju nebude unavovať. „Bol to život so zákonmi. Dane a smrť, to je isté,“ hovorí s úsmevom. 

V priamej rodine maliara nemajú

„Mama sa stále smeje, lebo nikto u nás nemaľoval v rodine. Len sesternica,“ hovorí Habánová. Maľovaniu sa dostala náhodou, keď sprevádzala práve svoju sesternicu do výtvarného klubu.  V Rimavskej Sobote vtedy začal fungovať výtvarný klub Zlatý rez. „Ona už roky maľovala. Ja som ešte nevedela. Začalo sa to v roku 2016. Chytilo ma to a odvtedy ma to drží. Len v detstve som sa tomu trochu venovala,“ hovorí a dodáva, že jej majstrom sa stal István Cene Gál.

V svojich začiatkoch len maľovala a maľovala. „Ono sa to potom prejaví a príde pokrok, alebo v tom talent nie je. Ale aj tak, keď má človek potrebu tvoriť, tak nech tvorí,“ odkazuje. V Rimavskej Sobote zorganizovala štyri spoločné výstavy s klubom Zlatý rez, kde dostala dobré odozvy na svoje obrazy. „Ten správny moment ale prišiel, keď ma oslovili z galérie, že chcú so mnou spolupracovať.“

Stále sa vyvíja
 
„Myslím si, že každým jedným obrazom sa človek posúva. Na každom jednom obraze sa niečo naučím a potom to prenášam do iných obrazov. Niekedy aj náhoda pomôže v technike. Stále sa vyvíjam. Som všímavá a učím sa každým obrazom,“ priblížila Silvia. Autorka svojim obrazom mená dáva podľa toho, čo v nej vzbudzujú. „Buď spomienku alebo nejaký pocit, fantáziu.“

Roky chodila do jazdeckého klubu v R. Sobote a v popredí jej bol skôr šport. Keď to opadlo, prišiel folklór a začala tancovať v folklórnom súbore Új Gömör, kde spoznala aj svojho budúceho manžela. Tancovanie v súbore ju napĺňalo. „Boli sme super partia. Máme zážitky z vystúpení. Venovala som sa tomu asi sedem rokov.“ 

V súčasnosti pracuje na rimavskosobotskom mestskom úrade na odbore školstva, kde sa stará o účtovníctvo. „Na začiatku vojny na Ukrajine začal stagnovať webshop so včelárskymi produktami, aj predaj obrazov sa vtedy zastavil, tak som niečo potrebovala robiť. Uvoľnilo sa vtedy miesto na úrade. Nikdy som nerobila vo verejnej správe, ani v takom veľkom kolektíve, tak som mala obavy, ale som spokojná. Nemyslela som si, že tam bude taký dobrý kolektív. Som milo prekvapená,“ priblížila svoju pracovnú cestu Habánová. Zároveň dodala, že popri práci sa vie venovať aj maľovaniu a vystavovaniu. 

Obrazy jej nechýbajú. Maľovanie jej dáva pokoj v duši

Umelkyňa spomenula, že obraz je pre ňu dôležitý, iba kým ho tvorí. „Je to pre mňa výzva, potom sa chvíľu teším, kým ho vlastním. Obzvlášť, keď sa veľmi podarí, nevytváram si však k nemu nejakú väzbu. Maľuje len olejom. S inými technikami nepracuje. Zameriava sa na realistické obrazy. „Je pre mňa prirodzená realistická tvorba, ale nie až do fotorealizmu,“ ozrejnila. Ako prezradila, pracuje na novej sérii obrazov, ktorá bude surealistická.

Maľovanie je pre ňu oddych. Pri maľovaní zažíva pocity, ako keď niekto cvičí jogu alebo medituje. „Človek vypne a sústredí sa len na obraz a nerozmýšľa nad inými vecami. Maľovať viem vtedy, keď som v pohode. Keď sa cítim harmonicky a mám pokoj v duši. Niekto potrebuje zo seba vydať aj negatívne pocity. Ja viem tvoriť, len keď som naozaj v rovnováhe a vtedy mi to pomáha udržať rovnováhu dlhodobo,“ podotkla.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Silvia Habánová

Obraz Silvie sa stal tvárou výstavy