Obraz Silvie sa stal tvárou výstavy

Obraz Silvie Habánovej z Rimavskej Soboty sa stal tvárou výstavy, ktorá sa uskutoční v najbližších dňoch v Maďarsku. Umelkyňa tvorí už 5 rokov a obraz namaľovala na tému – hudobné opojenie.

Obraz Silvie Habánovej sa stal pozvánkou a propagačným materiálom výstavy pod názvom V hudobnom opojení

Pôvodne vznikol kvôli druhej výstave Klubu výtvarníkov Zlatý rez v Galérii Ganevia, ktorá ešte len bude 27. novembra v Rimavskej Sobote. Ako pre vobraze.sk ďalej povedala Silvia Habánová, na plátne nie je nikto konkrétny, len sa snažila, aby to tematicky sedelo. Husle sú jej najobľúbenejší hudobný nástroj. „Som nesmierne poctená, že práve môj obraz sa stal „tvárou výstavy“ v Biatorbágyi a dostal sa tak na pozvánku a propagačné materiály. Umelecký tábor v Ceredi funguje už 24 rokov pod vedením môjho majstra Istvána Cene Gála a som veľmi rada, že už päť rokov som jeho účastníčkou. Skvelé miesto so skvelými ľuďmi,“ priblížila autorka.

Podľa jej slov však obraz bol aj medzičasom predaný, ešte pred výstavou v uplynulých dňoch a tak pracuje na ďalšom. V Klube majú aktuálne osem umelcov a vystavovať budú 24 diel. Výstava pod názvom V hudobnom opojení bude sprievodným podujatím pre hudobnú súťaž Divertimento.

A ako trávila umelkyňa uplynulé umelecké leto? „V júli som sa zúčastnila umeleckého tábora v Mátraterenye, ktorý vedie umelecký maliar István Cene Gál, ktorý je zároveň umeleckym vedúcim Klubu výtvarníkov Zlatý rez v Rimavskej Sobote,“ priblížila. Bol to už 24. ročník. Zvyčajne býva tábor v Ceredi, v bydlisku Istvána Cene Gála, teraz ale kvôli covidu museli usporiadať tri menšie tábory namiesto jedného veľkého. „Tohto roku sme boli len dve zo zahraničia. Zvyčajne je tábor medzinárodne zastúpený. Ja som teraz už bola piaty rok,“ doplnila.

V septembri sa zúčastnila ďalšieho umeleckého tábora v Mátraszentlászló, kde ju pozvala prestížna maďarská galéria Havas Művészeti Ügynokség és Galéria, ktorá má sídlo v Miškolci a Budapešti. „Týmto táborom sa začala aj moja zmluvná spolupráca s nimi. Mala som možnosť týždeň tvoriť s ostatnými umelcami tejto galérie, v Maďarsku veľmi známymi ako napríklad István Korbely, András Győrfi či Tánya Vaszilyeva, vo veľmi peknom horskom prostredí. Bol to skôr taký teambuilding,“ priblížila Habánová, ktorej obrazy boli po prvýkrát predstavené publiku začiatkom tohto mesiaca. Ďalšie takéto podujatia budú ešte teraz na jeseň v mestách Tiszaújváros, Szarvas a Budapešť.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Silvia Habánová