V estrádnej sále Domu kultúry v Rim. Sobote majú vymeniť podlahu. Poslanci vyčlenili peniaze aj na amfiteáter

Parkety v estrádnej sále Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote čaká po takmer 40 rokoch výmena. V sále sa konalo množstvo venčekov, plesov, svadieb a iných spoločenských podujatí. Financie na rekonštrukciu podlahy vo výške viac ako 46 tis. eur odsúhlasili tento týždeň rimavskosobotskí poslanci v prvej zmene rozpočtu. Ako pre vobraze.sk uviedla poverená riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Silvia Habánová, podpore sa tešia, lebo ide o pôvodné parkety ešte z roku 1985, kedy sa kolaudovala budova.

„Momentálne sú v takom stave, že sa nedajú renovovať. Je potrebné ich odstrániť a dať tam úplne nové parkety. Na viacerých miestach sú už niekoľkocentimetrové špáry, ktoré sa už nedajú odstrániť a celé je to oddelené od podlahy. Vôbec to nie je bezpečné,“ priblížila Habánová a dodala, že miestnosť sa preto už na tanečné účely nevyužíva. „Najmä u žien s opätkami hrozí úraz,“ zdôraznila.  


Parkety podľa slov Habánovej boli párkrát opravované, prebrúsené a lakované. „Dali sme to pozrieť odborníkovi a povedal nám, že parkety sú už v stave zrelom na výmenu,“ hovorí s tým, že budú nahradené novými drevenými parketami, ktoré sú na tanečné účely stále najlepšie. Ide o plochu približne 400 metrov štvorcových. Realizátora budú podľa Habánovej hľadať cez verejné obstarávanie.

Priblížila, že na jeseň tu plánovali tanečnú súťaž. „Akonáhle sa zrenovuje estrádna sála, tak sa určite vrátime k tomu, aby sme tu organizovali veľké tanečné súťaže, ako aj predtým,“ ubezpečila Habánová. Najnovšie parkety, ktoré sa dajú využívať na tanečný účel, sú v zrekonštruovanom Dome osvety.

Rimavskosobotskí poslanci zároveň pre MsKS odsúhlasili i financie na opravu premietacej budovy na amfiteátri. Tá počíta so sumou 35 tis. eur. Poverená riaditeľka uviedla, že má ísť o opravu budovy zvnútra aj zvonku. Zároveň má byť opravená aj zatekajúca strecha budovy v amfiteátri v hodnote 8 tisíc eur.  Minulý rok na amfiteátri došlo k oprave elektrického vedenia.

Poslanci majú zároveň na stole návrh na spolufinancovanie projektu modernizácie kina Orbis, v utorok 20. júna sa k prerokovaniu tohto bodu nedostali. Rokovanie poslaneckého zboru bude pokračovať v pondelok 26. júna.

Zdroj: vobraze.sk

V Rimavskej Sobote chcú oživiť letné kino