Rekonštrukcia Domu osvety sa blíži do finále. Vynovili už aj dvor

Dom osvety GMOS - nový stav

Obnova Domu osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote sa blíži do finále. Obnovené boli interiérové priestory a počas leta došlo v rámci druhej etapy aj k exteriérovým zmenám. Nový dvor je vydláždený, brána bola posunutá a staré drobné stavby z dvora zmizli. „Priestory boli urobené nanovo a vyzerajú byť oveľa väčšie na pohľad. Boli sme naučení na stiesnený priestor a teraz tam môžeme aj tancovať,“ povedala pre vobraze.sk riaditeľka Gemersko-malohontského strediska Darina Kišáková. Ako priblížila, vynovený bol aj plot, pribudla protipožiarna nádrž a v okolí budovy nasadili aj nové stromy. Pôvodné gaštany a topole nahradili menšie stromy ako magnólia, mandle, javor a popri plote sú vysadené tisy. 

„V týchto dňoch finalizujeme zariadenie a javiskovú techniku, osvetlenie, ozvučenie, oponu, ktorá bude bordová,“ naznačila riaditeľka. Budova by mala byť pre verejnosť podľa jej slov po kolaudácii sprístupnená verejnosti koncom mesiaca. Ako naznačila, pracujú už aj na programe niekoľkých jesenných či zimných podujatí. Plánujú aj výstavu na porovnanie predchádzajúceho a súčasného stavu budovy.

 Pri inštalácii požiarnej nádrže na dvore boli v podzemí vykopané pozostatky ľudských kostí, čo potvrdzuje, že v minulosti tam bol cintorín. „Nešlo však o ucelené torzo, našlo sa len pár kostí. Predpoklad však bol, že tam bude viac hrobov, ale tu bol len tento jeden. Súčasťou prác bol aj archeologický dozor,“ doplnila Kišáková.  
Budovu sprevádzkovali v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Rekonštrukciu financuje zriaďovateľ, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj.

Dom osvety GMOS - nový stav

Spoločenská sála v budove má veľmi dobrú akustiku. Priestory boli v minulosti známe rôznymi spoločenskými podujatiami. Neskôr v 90-tych rokov tam bola aj diskotéka Malibu. Priestory starej budovy neboli využívané niekoľko rokov. Od Nežnej revolúcie v nej horelo trikrát. „Dvakrát počas obdobia diskoték a potom ešte aj v období, keď sa využívala na squash,“ popísala históriu budovy Kišáková. Zadymený bol plafón s klenbami a balkónom. Budova z roku 1930 bola opravená ešte pred revolúciou. „Pamätám si, že sme tam ešte robili akcie, mali sme tam Dni súčasného divadla, to boli tie posledné akcie,“ dodala.

Zdroj: vobraze.sk